Kultura

Trash film festival u Varaždinu od 10. do 13. rujna

Trash film festival u Varaždinu od 10. do 13. rujna

Na 9. Trash film festivalu, koji se održava u Varaždinu od 10. do 13. rujna, za Zlatne motorke natjecat će se 75 filmova, a tema ovogodišnjeg festivala je Prvi svjetski rat, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u varaždinskoj Gradskoj vijećnici.

 

Zamjenik direktora Trash film festivala Slobodan Runjak istaknuo je da festival iz godine u godinu "podiže organizacijsku letvicu" pa su tako ove godine suorganizatori festivala Grad Varaždin i Varaždinska županija.

"Trash film festival jedan je od četiri varaždinska festivala, uz Špancirfest, Varaždinske barokne večeri i VAFI - međunarodni festival animiranog filma djece i mladih, na kojem temeljimo naš kulturni turizam i kandidaturu za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine", rekao je gradonačelnik Varaždina Goran Habuš te dodao da je namjera festival približiti širem krugu ljudi.

Zamjenik varaždinskog župana Alen Kišić naglasio je da je Varaždinska županija prepoznala potencijal Trash film festivala. "Najbolji filmovi s festivala bit će prikazani i u ostalim gradovima naše županije, Ludbregu, Varaždinskim Toplicama, Novom Marofu, Ivancu i Lepoglavi. To je korak prema regionalnom festivalu, što se uklapa u strategiju razvoja kulturnog turizma", kazao je zamjenik župana.

Varaždinska županija Trash film festival podupire s 15.000 kuna, a Grad Varaždin s 30.000 kuna te pruža pomoć putem gradskih institucija poput Gradskog muzeja Varaždin i Galerijskog centra Varaždin.

Na ovogodišnji Trash prijavljena su 222 filma iz cijeloga svijeta, a prvi puta iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Cipra, Bangladeša, Tajlanda i Australije. Za nagrade će konkurirati 75 filmova u kategorijama akcijskih, SF, borilačkih i horor filmova te po izboru publike.

Publicist, novinar i glazbenik Anđelo Jurkas u sklopu popratnoga programa održat će predavanje "Trash u glazbi", a tijekom četiri dana festivala nastupit će riječki Let 3, beogradski Električni orgazam, dance zvijezda 90-ih Ella, Bezbeli Apstraklije iz Sarajeva i zagrebački D'Elvis.

Udruga Trash gostovat će 15. rujna na 1. Trash Festu u Bosanskoj Gradišci, što će biti treća regionalna suradnja varaždinskoga filmskog festivala, nakon Grossmann festivala fantastičnog filma i vina u Ljutomeru u Sloveniji te Festivala srpskog filma fantastike u Beogradu.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.