Kultura

Od 18. rujna do 12. listopada

Dane europske baštine otvara izložba u Gliptoteci HAZU

Dane europske baštine otvara izložba u Gliptoteci HAZU

Bogati programi bit će i u Ščitarjevu, Krapju, Velikoj Gorici, Krapini, Zadru, Požegi, Bjelovaru, Trogiru, Slavonskome Brodu, Varaždinu, Osijeku, Vukovaru i Gospiću

Manifestacija Dani europske baštine tradicionalno se u mjesecu rujnu održava diljem Europe, a Hrvatska se i ove godine pridružuje bogatim programom od 18. rujna do 12. listopada, koji će otvoriti izložba "Konzervatorski svjetlopisi - naših prvih 160 godina zajedno" autorice Sanje Grković u Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).

Na izložbi će biti prikazano stotinjak analognih fotografija nastalih od sredine 19. do kraja 20. stoljeća, odnosno do prevage digitalne fotografije.

Riječ je o odabranim fotografijama iz bogatoga fotografskog fonda cjelokupne hrvatske konzervatorske službe koji broji više od pola milijuna fotografija.

Svrha Dana europske baštine jest predstaviti bogato nasljeđe europskih naroda i kulturne raznolikosti 'staroga' kontinenta.

U Hrvatskoj je njihova organizacija povjerena Upravi za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture.

Jedna od zadaća te manifestacije je i upozoriti na potrebu zaštite i očuvanja svih baštinjenih vrednota, a u njezinu sklopu organiziraju se brojne izložbe, javna predavanja, posjeti lokalitetima koji građanima inače nisu toliko dostupni, okrugli stolovi i druga događanja, izvijestilo je Ministarstvo kulture.

Konzervatorskoj dokumentaciji, odnosno konzervatorskoj fotografiji, posvećen je dio događanja jer je to nezaobilazno polazište konzervatorskog djelovanja već punih stotinu i šezdeset godina vizualnog čuvara stanja baštine. Kako ističu u Ministarstvu, upravo konzervatorskoj fotografiji zahvaljujemo uvid u izgled spomenika koji smo u nekom povijesnom trenutku djelomično ili u potpunosti izgubili, kao i bilješku izgleda spomenika prije, za vrijeme, te u konačnici nakon konzervatorskih i restauratorskih zahvata.

U Sisku će, pak, od 19. rujna do 5. listopada biti održani "2. dani industrijske baštine grada Siska" u organizaciji Konzervatorskog odjela u Sisku Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture, Gradskoga muzej Sisak i Gradske galerije Striegl. Predstavit će se bogato povijesno i kulturno nasljeđe koje je obilježilo povijest grada Siska od druge polovice 19. stoljeća do današnjega vremena.

Dani će početi otvaranjem izložbe "Nova namjena starih industrijskih građevina. Četrdeset godina zaštite industrijskih spomenika u Njemačkoj" i predavanjem autora izložbe Axela Föhla iz Radne grupe za zaštitu industrijskih spomenika Udruženja za zaštitu spomenika u Saveznoj Republici Njemačkoj.

Javnosti će biti predstavljen i projekt uređenja Holandske kuće kao i cjelokupni projekt Info centra industrijske baštine Holandska kuća.

Među ostalim, Gradski muzej Sisak organizirat će ponovno razgledavanje industrijske baštine: razgledavanje tvornice "Segestica 1919." d. o. o., te starih sisačkih pivovara pod nazivom "Ruta sisačkih pivovara".

Bogati programi bit će i u Ščitarjevu, Krapju, Velikoj Gorici, Krapini, Zadru, Požegi, Bjelovaru, Trogiru, Slavonskome Brodu, Varaždinu, Osijeku, Vukovaru i Gospiću.

Ideja obilježavanja Dana europske baštine rođena je u Španjolskoj u Granadi 3. listopada 1985. godine za održavanja 2. Konferencije europskih ministra, odgovornih za arhitektonsku baštinu Vijeća Europe, kada je francuski ministar kulture predložio širenje inicijative "Otvorenih vrata kulturnih dobara" koja je u Francuskoj zaživjela 1984. godine.

Repubika Hrvatska pridružila se toj inicijativi 1995. godine kada je glavni nositelj bila tadašnja Državna uprava za zaštitu kulturne baštine, a za središnju proslavu te je godine izabrano posavsko selo Krapje, koje je tom prigodom proglašeno i selom graditeljske baštine.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.