Kultura

Raskošno i ekspresivno vokalno djelo

Zbor HRT-a otvara koncertnu sezonu HNK Zadar 2014./2015.

Zbor HRT-a otvara koncertnu sezonu HNK Zadar 2014./2015.

U četvrtak 23. listopada u Crkvi sv. Donata s početkom u 20 sati gostovat će Zbor Hrvatske radiotelevizije. Pod ravnanjem maestra Tonćija Bilića, ovaj profesionalni hrvatski zbor otvorit će Koncertnu sezonu HNK Zadar 2014./2015.

 

Prvi put u Zadru publika će imati priliku poslušati remek - djelo zborske literature, Noćno bdijenje op. 37 ruskog majstora Sergeja Rahmanjinova.

Radi se o uglazbljenim jutarnjim i večernjim molitvama koje se kao dio cjelonoćnog bdijenja pjevaju subotom ili uoči velikih blagdana. Raskošno je to i ekspresivno vokalno djelo koje je Rahmanjinov je napisao u samo dva tjedna.

Ljepota i anđeoska uzvišenost kojom zrači direktna su realizacija njegovih neskrivenih emocija i strasti. Kroz majstorski skladateljski jezik Noćno bdijenje predstavlja samu kulminaciju duge tradicije ruske crkvene glazbe. Poput Mise u h-molu Johanna Sebastiana Bacha ili Mise solemnis Ludwiga van Beethovena,  svrstava se među najpotpunije glazbene prikaze slave Božje.

Ovaj program je dio ciklusa Sfumato Zbora Hrvatske radiotelevizije koji se od 1998. redovito održava u Muzeju Mimara.  No kako piše Marija Barbieri, njegov izvorni dom je postao premalen, pa se tako programi iz tog ciklusa izvode diljem Hrvatske.

Svoju zadarsku premijeru ovo će djelo doživjeti u Crkvi sv. Donata, mjestu iznimne ljepote i besprijekorne akustike koje će izvedbi zasigurno osigurati sasvim specifični, zadarski sfumato.

 

Cijena ulaznice: 50,00 i 40,00 kn

Prodaja karata: Blagajna HNK Zadar od 11 do 13 i od 18 do 20 h te na mjestu održavanja koncerta sat vremena prije početka programa.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.