Kultura

Platforma 'Okret potpora'

U bivšoj vojarni tribina o kulturnim potrebama u Zadru

U bivšoj vojarni tribina o kulturnim potrebama u Zadru

Platforma 'Okret potpora' poziva građane, kulturne djelatnike, donosioce odluka i predstavnike medija na javnu raspravu na kojoj će se razgovarati o kulturnom razvoju grada fokusirajući strateške ciljeve, identitet i održivost postojećeg kulturnog sustava, suradnju s udrugama te kandidaturu Zadra za titulu Europske prijestolnice kulture.

 

Trenutno stanje, razvojne prilike i mogući pozitivni pomaci kulturnog života grada biti će predmetom javnog razgovora kojeg ovaj petak, 14. studenog, s početkom u 17 sati otvara platforma 'Okret potpora' u novom prostoru za nezavisnu kulturu, nekadašnjeg vojnog kompleksa u ul. Stjepana Radića 11.

Prema europskim i svjetskim politikama i praksama, kultura i umjetnost prepoznate su kao predvodnici i pokretači nove ekonomije. Gradovi koji urbanu kulturu stavljaju na sam vrh razvojnih prioriteta svjedoče ubrzanom ekonomskom, gospodarskom i društvenom rastu.

Unatoč primjerima naprednijih demokracija, u lokalnom kontekstu preživljava kultura koja se ne smatra proizvodnjom već potrošnjom, što je naslijeđe iz prošlog socijalističkog sustava.

Kulturni identitet grada Zadra raznoliko se i bogato predstavlja u ljetnim mjesecima pri čemu se naglasak stavlja na povijesnu i spomeničku baštinu i kulturu 'spektakla', dok odlaskom gostiju ostaje sveden na rad kulturnih institucija i povremena događanja nezavisnog karaktera.

Vrijednost i značaj nezavisne kulture kakav prepoznaju drugi hrvatski gradovi i definiraju nacionalni strateški prioriteti u Zadru je marginalizirana zajedno s interesima javnosti i potrebama građana osobito mlađe populacije.

Koga zadovoljava a kome udovoljava 'bogata' ljetna kulturna ponuda Zadra? Je li postojeći kulturni sustav dugoročno održiv, a kulturna politika dovoljna za uspješan odgovor na kriterije koje pretpostavlja kandidatura grada za titulu 'Europske prijestolnice kulture'? Očekuju li nas akcijski planovi i novosti na polju kulturnih suradnji, prostora i financiranja u kulturi? U kakvom je položaju nezavisna kultura i kultura mladih te zašto do danas nisu riješene osnovne infrastrukturne potrebe neprofitnih organizacija i građanskih inicijativa? Zašto izostaje uključenost javnosti u demokratske procese politika koje su u javnoj službi građana?

Pitanja su na koja će se nastojati doznati odgovori.

Sudionici

O pomacima u kulturnom razvoju drugih sredina i modelima civilno-javnog partnerstva govoriti će Katarina Pavić, koordinatorica platforme Clubture.

O zadarskoj nezavisnoj kulturi govoriti će predstavnici udruga članica platforme, Teatro VeRRdi, Zadar snova, Šigureca, Zadarski plesni ansambl, Teatar Dragon, Mavena, U pokretu, Porat i Eko Zadar. Širi društveni kontekst aktualnog stanja referirati će stručnjaci Odjela za sociologiju zadarskog Sveučilišta, Sven Marcelić i Krešimir Krolo.

Na sudjelovanje su pozvani gradonačelnik, gospodin Božidar Kalmeta i pročelnik Ureda za kulturu, gospodin Radovan Dunatov. Moderator okruglog stola je Ivica Nevešćanin.

Kulturne potrebe interes su svih građana. Rasprava je otvorenog tipa, dobrodošli.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.