Kultura

Šaputa se

'Hobita' se brže pročita nego što ga se pogleda!

'Hobita' se brže pročita nego što ga se pogleda!

Završni dio trilogije 'Hobit' redatelja Petera Jacksona premijerno je prikazan jučer u Londonu. No među obožavateljima Tolkienovih djela i dalje se može čuti dosta glasova koji smatraju da, za razliku od 'Gospodara prstenova', 'Hobita' ipak nije trebalo razvlačiti na tri dugometražna filma.

Jackson je, naime, 'Gospodaru prstenova' i 'Hobitu' odlučio pristupiti kao da su književni predlošci za dotične filmove slični jedan drugome te je obje knjige pretočio u filmske trilogije. I dok je za 'Gospodara prstenova' to još donekle imalo smisla, s obzirom na to da se radi o knjizi s više od 1.000 stranica (ovisno o tisku), takav potez mnogi su proglasili suvišnim kad se u obzir uzme to da je 'Hobit' knjiga od svojih 300-tinjak stranica.

Na BBC-su tako povodom premijere povukli zanimljivu usporedbu koja zorno govori o tom problemu. Naime, za gledanje cijele trilogije 'Hobit' trebat će vam točno osam i pol sati (zbrojeno trajanje sva tri filma), a za čitanje cijele knjige nešto više od pet sati.

S obzirom na to da nezanemariv broj ljudi voli pogledati film umjesto čitanja knjige, čini se da bi takvima u slučaju 'Hobita' bilo pametnije (i ekonomičnije) jednostavno - pročitati knjigu.

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.