Kultura

"Ars amatoria. Ljubav i erotika u starom Rimu"

U Arheološkom muzeju o erotici u Rimu

U Arheološkom muzeju o erotici u Rimu

Izložba će biti otvorena od 2. do 17. veljače, uz Karneval i Valentinovo !

2. veljače 2015. god. u Gradskoj Loži u Zadru, Arheološki muzej Zadar priređuje izložbu Ars amatoria. Ljubav i erotika u starom Rimu.

Autorica izložbe i kataloga je dr. sc. Kornelija A. Giunio, voditeljica Antičkog odjela AMZd.

Kroz 22 panoa i bogati katalog, autorica priča priču o ljubavi i erotici u starom Rimu, nastojeći destigmatizirati stari Rim kao sklon razvratnosti i perverznosti, kakvim se često prikazuje, te otkriti istinu ili barem dio istine o ljubavi i seksualnosti u starom Rimu.

Erotika, odnosno seks i seksualnost, česta su tema u rimskoj umjetnosti i književnosti, ali je u stvari u potpunosti pogrešan stav da su Rimljani bili opsjednuti seksom ili da su bile neograničene seksualne slobode.

Prije bilo kakve osude potrebno je dobro poznavanje rimske kulture i civilizacije, religije, običaja i društva.

Takav ugled su stekli zahvaljujući nekim antičkim izvorima, ali ponajviše holivudskim filmovima i otkrićima "šokantnih" slika u Pompejima, a ne stvarnim životom starih Rimljana koji su rijetko imali prilike za neke seksualne izopačenosti. Većina Rimljana naporno je radila, vjenčavali su se mladi i bili uglavnom vjerni u braku.

Izložba će biti otvorena od 2. do 17. veljače, uz Karneval i Valentinovo !

11. veljače 2015. u prostorima Arheološkog muzeja Zadar, autorica, dr. sc. Kornelija A. Giunio, održati će i prigodno predavanje pod istim naslovom.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.