Kultura

Poticanje kreativnosti i poduzetničkog duha

Rektor Anđelinović: želimo "stvoriti poduzetnike znanja"

Rektor Anđelinović: želimo

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Šimun Anđelinović objasnio je da je svrha Programa postakademskog samozapošljavanja, predstavljenoga u srijedu poslijepodne u auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu, "stvoriti poduzetnike znanja" poticanjem kreativnosti i poduzetničkoga duha kod hrvatskih studenata.

Program su potaknula dva hrvatska sveučilišta - u Zagrebu i Splitu uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) uz očekivanje da će se u sljedećoj fazi njegove provedbe priključiti i ostala hrvatska sveučilišta.

Prvotno predstavljen na Sveučilištu u Splitu početkom veljače ove godine, program je, u skladu s tada donesenim zaključcima, predstavljen na kraju ovoga mjeseca i na zagrebačkome Sveučilištu gdje je radna verzija toga programa također dobila neupitnu potporu svih njegovih dionika.

Kako je istaknuo rektor Anđelinović, program na poptuno nov i inovativan način pristupa važnoj zadaći stvaranja, selektiranja i praćenja mladih poduzetnika već od upisa studenata na prvu godinu studija. Također, rekao je, njegov je cilj i poptuno nova predodžba sveučilišta kao institucija u kojima se osposobljavaju studenti za gospodarstvo.

S tim u vezi je dekan Ekonomskoga fakulteta riječkoga Sveučilišta Heri Bezić primjetio da bi uspjeh toga programa mogao riješiti i pitanje financiranja sveučilišta. Spomenuo je kako je na njegovu fakultetu pokrenuto već nekoliko start-up tvrtki od kojih su neke već i ostvarile dobre rezultate.

Program podupire i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović posvjedočio je njezin izaslanik Andro Krstulović Opara rekavši da će o tomu što je čuo odmah izvijestiti predsjednicu Grabar-Kitarović koja će poslijepodne i primiti izaslanstva dvaju sveučilišta na čelu s rektorima Damirom Borasom i Šimunom Anđelinovićem. Krstulović Opara impresioniran je činjenicom da je ideja programa iznijeta polovicom listopada prošle godine, a već je puno toga napravljeno.

Edukacijski program trebao bi se provoditi tijekom svih pet studijskih godina tako da bi, objasnio je Anđelinović, prve godine bio pravni modul, druge ekonomski, na trećoj godini pozornost će biti posvećena poduzetničkoj praksi, četvrta će biti u znaku burze mentora i poduzetnika, a peta Tehnološkom vijeću. Istaknuo je kako će ti nastavni moduli održavati tijekom ljeta kako ne bi bili opterećenje redovitim studentskim obvezama a očekuje se da kako bi izvedba studijskih programa mogla 'krenuti' već 15. srpnja ove godine.

Do tada imamo puno posla pa tako, rekao je Anđelinović, sveučilišta trebaju izraditi nastavne programe, a jedan od dionika - Institut društvenih znanosti Ivo Pilar način vrednovanja i selekcije studenata i mentora što je potvrdila i znanstvenica toga instituta Ljiljana Kaliterna Lipovčan.

Punu potporu programu izrazili su, među ostalima, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar koji smatra da je ta inicijativa više nego dobrodošla, predstavnici dionika programa - predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović, zamjenica zagrebačkoga gradonačelnika Vesna Kusin, pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava Tatjana Dalić te predstavnici Zagrebačke i Splitske banke.

Moderator skupa prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije zagrebačkoga Sveučilišta Miljenko Šimpraga posebice je zahvalio nazočnom predsjedniku Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) akademiku Zvonku Kusiću za potporu što ju je programu iskazala Akademija.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.