Kultura

Nikada ispričana priča Ruande

BBC opovrgava kritike Ruande o dokumentarnom filmu

BBC opovrgava kritike Ruande o dokumentarnom filmu

BBC je u nedjelju odbacio zaključke ruandskog istražnog povjerenstva koje je ocijenilo da je BBC povrijedio ruandski zakon nijekanjem genocida u dokumentarnom filmu iz 1994.

 

To ruandsko povjerenstvo je u subotu preporučilo vladi da poništi sporazum kojim se BBC-u dozvoljava emitiranje u Ruandi.

"Odbacujemo svaki zaključak da taj dokumentarni film predstavlja nijekanje genocida", navodi BBB u priopćenju i dodaje da je "krajnje razočaran" tim zaključcima te istaknuo da "kanal brani svoje pravo na neovisno novinarstvo što ga je učinilo najpouzdanijim informativnim izvorom u svijetu".

BBC jamči da privremeni zaključci pokazuju da dokumentarni film nije prekršio izdavačka pravila BBC-a.

Dokumentarni film BBC-a "Nikada ispričana priča Ruande" emitiran u listopadu na tv-kanalu BBC 2, izazvao je negodovanje u zemlji.

Nakon prikazivanja filma predsjednik Ruande Paul Kagame je optužio BBC za nijekanje genocida u kojem je prema podacima UN-a ubijeno oko 800.000 ljudi, uglavnom pripadnika plemena Tutsi.

Stručnjaci su kritizirali dokumentarac zbog pokušaja potcjenjivanja broja ubijenih pripadnika plemena Tutsi.

U subotu je predsjednik istražnog povjerenstva, bivši državni tužitelj Ruande Martin Ngoga rekao da je BBC tim dokumentarcem "zloupotrijebio slobodu tiska i izražavanja, prekršio novinarske norme i zakon Ruande, posebice zakon o nijekanju genocida i revizionizmu, poticanju na mržnju i podjelu među stanovnicima Ruande.

Povjerenstvo preporuča vladi da pokrene kazneni i građanski procs protiv odgovornih za objavljivanje tog dokumentarnog filma.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.