Kultura

Tužna vijest

Umro je Petar Selem

Umro je Petar Selem

Umro je Petar Selem (Split, 23. svibnja 1936.) povjesničar, književnik, kazališni redatelj i kritičar, esejist, teatrolog i intelektualac, javlja N1info

Bio je profesor na Odjelu povijesti umjetnosti zagrebačkog Filozofskog fakulteta gdje je i doktorirao te član Društva hrvatskih književnika i Hrvatskog društva dramskih umjetnika. Bio je u Upravnom odboru Matice hrvatske, a kasnije i u Glavnom odboru.

Bio je i član HDZ-a te bliski prijatelj bivšeg premijera Ive Sanadera, ali i zastupnik u petom sazivu Hrvatskog sabora od 2003. do 2008. godine.

Režirao je sedamdesetak dramskih i opernih predstava u svim nacionalnim kazalištima u Hrvatskoj (Zagreb, Rijeka,Split, Osijek, Dubrovnik), na najvažnijim hrvatskim festivalima - Zagrebački biennale suvremene glazbe, Dubrovački ljetni festival, Splitsko ljeto, Varaždinske barokne večeri, te u brojnim kazalištima u svijetu: Boljšoj teatar u Moskvi, Veliki teatar opere i baleta u Sankt Peterburgu, Norveška opera u Oslu, Državna opera u Pragu, Festspielhaus u Salzburgu, Festival Puccini u Torre del Lago, La Mama Theatre u New Yorku...

Za svoj rad nagrađen je brojnim nagradama i priznanjima (Nagrada Grada Zagreba, Nagrada hrvatskog glumišta (tri puta), nagrada "Petar Brečić", Nagrada Biennala opere u Ljubljani) i td. Odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića, piše Večernji list.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.