Kinookus Food Film Festival u Stonu na temu "Kruh i duh"
Kinookus Food Film Festival, jedini hrvatski festival koji spaja umjetnost filma i uživanja u hrani, održat će se u Stonu od 3. do 6. rujna na temu "Kruh i duh", u skladu s kojom će u svim sekcijama promišljati duhovnu dimenziju hrane, njezinu simboliku u svakodnevnom životu te značaj i ulogu u obredima i svetkovinama.
U sekciji "Okušavanje" za nagrade, Veliku i Malu kamenicu, natjecat će se više od četrdeset dokumentarnih i igranih filmova iz cijeloga svijeta, a za svoje šesto izdanje organizator festivala, dubrovačka udruga Kinookus, najavljuje niz noviteta i gostovanja istaknutih svjetskih chefova.
Među ostalim, konkurencija donosi dokumentarni film Wima Wendersa "Sol zemlje", portret fotografa Sebastiaoa Salgadoa koji je posljednjih 40 godina proveo putujući svijetom i svjedočeći raznim prijelomnim trenucima, međunarodnim konfliktima, gladovanju i emigracijama.
Prikazat će se i talijanski "Europa na prodaju" o tome kako vlade i javne uprave diljem Europe, pritisnute dugovima, pokušavaju napuniti blagajne prodajući svoju najdragocjeniju imovinu, britanski "Hadwinova presuda" o preobražaju Granta Hadwina iz drvosječe u eko-terorista, kanadski "Samo pojedi: priča o bacanju hrane" o gubicima milijardi dolara zbog nepotrebnog bacanja hrane, talijanski "Alergija: Toksični teret" o sve češćoj pojavi alergija kao posljedici globalnog eksperimenta, austrijski "Globalno šoping selo" o fenomenu sveprisutnih trgovinskih centara, francuski "Zamišljene gozbe" o ljudima koji su unatoč rizcima u zarobljeništvu nacističkih i drugih logora zapisivali recepte.
U suradnji s Rendez-vous, Festivalom Francuske u Hrvatskoj, predstavit će se francuska kinematografija i gastronomija, s posebnim naglaskom na slavnoj francuskoj tradiciji kruha i peciva.
Festival nastavlja suradnju s američkim chefom hrvatskog podrijetla, Richardom Gruicom kojeg zovu i "Foodzilla", a dolazi i irski chef, povjesničar umjetnosti, JP McMahon, kulinarski direktor grupe restorana EatGalway u kojoj su slavni Cava Bodega i Aniar.
Ove je godine uvedena i nova sekcija, "Što na platnu, to na pjatu", u sklopu koje će ograničeni broj gledatelja moći kušati hranu i pića koja se pojavljuju na filmu koji u tom trenutku gledaju i tako sudjelovati u sveobuhvatnom osjetilnom iskustvu.
Sekcija Kinofokus donosi razgovor s predstavnicima vjerskih zajednica "Duhovna trpeza" o simbolici hrane i njezinoj ulozi u religijskim obredima, a u Kneževom dvoru u Stonu, organizirat će se izložba "Kruh vrh pogače" s desetak tradicionalnih hrvatskih vrsta kruha.
Održavat će se i radionice za djecu, tržnica eko i tradicijskih proizvoda Kinolokus, glazbeni program, te nezaobilazni domjenci s kušanjem vina.
Ususret šestom "Kinookusu", u okviru filmskog programa "Okusi drugačije kino", u dubrovačkom Ljetnom kinu Slavica cijelog ljeta se prikazuje izbor ponajboljih dokumentarnih filmova. Ove srijede predstavlja se putujući Sisak Eco Film Festival, čiji volonteri na biciklima obilaze Hrvatsku i BiH prikazujući odabrane kratke filmove na temu zaštite okoliša. Direktor sisačkog festivala Daniel Pavlić publici će predstaviti filozofiju manifestacije i nedavne uspjehe svog tima u zaštiti ekosustava rijeke Une, te prikazati nekoliko kratkometražnih filmova iz svoje ovogodišnje selekcije.
Vezane vijesti
Izdvojeno
-
U prvoj utakmici 17. kola HNL-a Slaven Belupo je kao domaćin svladao Goricu sa 2-1 (0-1). Gosti su poveli golom Medina Gashija (8), no Alen Grgić (67) i Antonio Jagušić (82) su u nastavku preokrenuli.
-
U Dalmaciji će osobito na otocima puhati jako jugo, a popodne sjeverozapadni vjetar. Bit će promjenjivo, povremeno uz kišu, lokalno moguće i obilnim pljuskovima. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 10 °C, u unutrašnjosti niža, između 2 i 4 °C, a popodnevna od 9 do 14 °C
-
Bacivši pogled na impozantan niz priznanja koje je Audiardov najnoviji i svakako najluđi uradak u dugovječnoj karijeri do sad prikupio, čovjek bi lako mogao steći krivi dojam kako se pred njim doista nalazi najimpresivnije filmsko ostvarenje godine, ali istina je potpuno drugačija.
-
Mjerenje inteligencije kod životinja prilično je škakljiva stvar. Međutim, provedeni su brojni pokusi kako bi se testirale sposobnosti sićušnih mozgova kukaca. Rezultati su iznenađujući.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.