Kultura

Virtuozni francuski violinist Didier Lockwood za početak Jazz.hr-a

Virtuozni francuski violinist Didier Lockwood za početak Jazz.hr-a

Koncertom virtuoznog francuskog violinista Didiera Lockwooda, u suradnji s Joe Kaplowitz triom, počinje nova sezona glazbene manifestacije Jazz.hr, koja tradicionalno u Koncertnu dvoranu "Vatroslav Lisinski" dovodi ponajbolje svjetske i domaće jazz glazbenike.

 

"Lockwood uvijek uz smiješak i s iznenađujućom lakoćom miješa stilove i voli kontakt s publikom, a kao pedagog prenosi svoju strast za glazbom na mlađe naraštaje", rekla je francuska veleposlanica u Hrvatskoj, Michele Boccoz na konferenciji za novinare, najavljujući koncert koji se organizira u suradnji s Rendez-vousom, festivalom Francuske u Hrvatskoj.

S vlastitim sastavima taj je francuski glazbenik dosad snimio dvadesetak albuma, no u Zagrebu će nastupiti solo, te će uz istaknute hrvatske izvođače, iz tria Joea Kaplowitza, izvoditi jazz standarde.

Tijekom bogate karijere Lockwood je svirao razne stilove, od gypsy swinga do fusiona i progresivnog rocka, ostvarivši suradnje s uglednim glazbenicima, Marcusom Millerom, Elvinom Jonesom, Danielom Humairom, Stephanom Grappellijem, Billyjem Cobhamom, Michelom Petruccianijem, Tonyjem Williamsom i sastavom Magma.

Davor Hrvoj, umjetnički ravnatelj najavio je koncert "Zdenka Kovačiček pjeva Ellu i Lelu" za 4. listopada, kada će prva dama hrvatske jazz glazbe snimati novi dvostruki CD. Koncert je podijeljen na dvije tematske cjeline, s jazz standardima iz repertoara američke jazz pjevačice Elle Fitzgerald, i s autorskim skladbama hrvatske jazz pjevačice Lele Kaplowitz.

Osim Lele Kaplowitz s Kovačiček će nastupiti Joe Kaplowitz na orguljama, Elvis Penava na gitari, Ratko Divjak na bubnjevima, a gosti su Saša Nestorović na saksofonu i Ramon Reberšak na trubi.

"Mnogi pjevaju Ellu, ali svaki jazz glazbenik može ostvariti istu pjesmu s vlastitim interpretacijama, to je sloboda koju daje jazz", rekla je Zdenka Kovačiček.

Dva mjeseca nakon tog koncerta u "Lisinskom" će nastupiti trio pijanista Wlodzimierza Nahornyja. Nastup jednog od najoriginalnijih, najsvestranijih i najnagrađivanijih poljskih jazz umjetnika obilježit će jazzističke izvedbe božićnih skladbi.

Dolazak jednog od najuzbudljivijih sastava na današnjoj jazz sceni, James Carter Organ Tria najavljen je za 2. veljače. Riječ je glazbenicima koji, rečeno je, sviraju bespoštedno i srčano, prepuštajući se nadahnuću i uzbudljivim dijalozima ispunjenim duhom i humorom.

U sklopu manifestacije Jazz.hr nastupit će i najpoznatiji violinist jazz rocka, Jean-Luc Ponty koji će 10. ožujka u Zagrebu nastupiti u duetu sa stalnim suradnikom, pijanistom Williamom Lecomteom.

Sezonu će zatvoriti 19. svibnja Warren Wolf, jedna je od najvažnijih mladih jazz zvijezda, glazbenik koji je zapažen po istančanom osjećaju za blues i swing, uzbudljivim izvedbama i udaraljkaškom pristupu sviranju vibrafona. Nastupit će sa svojim sastavom "Wolfpack".

Hrvatsko društvo skladatelja i Koncertna Dvorana "Vatroslav Lisinski" najavljuju da će program dvaju Jazz.hr festivala, jesenskog i proljetnog, u okviru proslave 25. obljetnice, biti jednako atraktivan i bogat.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.