Kultura

Promocija knjige "Krhotine djetinjstva" 1. listopada

Promocija knjige

U četvrtak, 1. listopada 2015. u Kazalištu lutaka Zadar s početkom u 18 sati održat će se promocija knjige svjedočanstava djece iz Domovinskog rata "Krhotine djetinjjstva".

Organizator promocije je Udruga "Žene u Domovinskom ratu - Zadar".

Predstavljači su Vera Jurčević, dr.med, Arlena Sabljar spec. psihijatar i Ivana Haberle. U glazbenom programu  nastupit će klapa CONDURA.

Hrvatska djeca su samo dio statistike, 402 djeteta su ubijena u srpskoj agresiji na Hrvatsku, a još nemaju dostojnog spomen obilježja. 1.044 hrvatska djeteta su ranjena, i sve se svelo na procjenu invalidnosti i visinu invalidnine, bitno je, ali ne i najbitnije.

5.497 hrvatske djece su ostala bez jednog roditelja, a 74 su ostala bez oba roditelja. Tko može platiti i koliko košta rana na duši i pretrpljeni strah za svoj život i život onih koje najviše voliš? Tko može procijeniti koliko koštaju prekinuta djetinjstva kad su zajedno s odraslima morali napuštati svoje domove u kojima su odrastali?

Mnogi nemaju ni jednu fotografiju iz djetinjstva, ni jednu igračku ili sličnu uspomenu, izbrisani su, kao da nisu postojali.

Potresna sjećanja su zapisali mladi ljudi iz Vukovara,Škabrnje, Zagreba, Zadra, Pridrage, Jasenica, Pristega, Polače,Dobre Vode, Saborskog,Voćina, Knina, Metkovića, Šibenika, Sl. Broda,  Osijeka, Petrinje, Gline - Viduševca, Drenčine, Ploča-Palagruže.. te su na svoj jedinstven način obogatili hrvatsku kulturu njegovanja sjećanja na Domovinski rat i svega onog što je on iznjedrio.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.