Kultura

Novi roman

Mani Gotovac: "Živimo u vremenu epidemije narcisoidnih psihopata koji nas razaraju"

Mani Gotovac:

Poznata teatrologinja i spisateljica u posljednji je trenutak promijenila naslov svog novog obiteljskog romana koji se trebao zvati 'Samo da razgovaramo'. Što ju je potaknulo na tu odluku i zašto se odlučila na pisanje o tragedijama jedne obitelji koju razara narcisoidni psiho zlostavljač, otkrila je kao i uvijek - bez zadrške i cenzure.

 'Snebivaš me' novi je naslov romana Mani Gotovac koji će svjetlo dana ugledati sredinom studenog. Mani je jučer u eteru Drugog programa Hrvatskog radija otkrila nekoliko zanimljivih detalja o svojoj novoj knjizi. Zašto priča o jednoj obiteljskoj tragediji u koju su uključene tri generacije žena?

"Ako sam se oko ičega u životu trudila na svim njegovim poljima, onda je to doći do istine ma koliko me ona stajala. A istina je danas opasno pitanje. Govoriti o obitelji danas u ružičastim tonovima bila bi laž. Živimo u vremenu u kojem je nemoguće kao žena raditi 24 sata, brinuti se o djeci, biti ljubavnica, dobra supruga  i kućanica. Žena je danas u nemogućoj situaciji, pa i muškarcima isto nije lako. Zbog toga obiteljski roman pisan 2015. ne može biti gnjecav, sladunjav, bez drame i tragedije u sebi", tvrdi Mani.

Objasnila je i zbog čega je ključni muški lik njezinog romana psihološki zlostavljač.

"Mi se u Hrvatskoj danas, a i u svijetu bavimo zlostavljačima koji vrše fizičko zlostavljanje. Sve ćemo čuti o ocu koji je silovao kćerku ili muškarcu koji je silovao ženu. Vrlo malo se bavimo psiho zlostavljačima, a po meni su brojniji i više uništavaju ovaj svijet. Moja prijateljica psihologinja rekla mi je jednom kako živimo u vremenu epidemije narcisoidnih psihopata, svugdje su oko nas. Takvi tipovi najviše se pojavljuju u javnim profesijama. Počela sam proučavati to lice jer mi se spojilo s nekim licima Dostojevskog, Čehova i Kafke i odlučila ga upotrijebiti za svoj roman. To je neizlječiva bolest, to su ljudi bez emocija, a beskrajno su šarmantni i sve žene padaju na njih. Čehov me naučio da žene više manje vole psihopate, pred njima padaju ničice. Takvo lice u mom obiteljskom romanu urušava one koji su prethodili njegovom ulasku u tu obitelj i one koji dolaze, a to su djeca", kaže Mani Gotovac.

Glavni likovi romana su tri žene različitih dobi života - Nuša, Gala i Jelena. Nuša je prividno borac, a zapravo ranjiva ptičica. Njezina kći Gala je naizgled pasivna i izgubljena, no uspijeva izdržati najteže udarce života. Jelena je najmlađa i sa svojih sedamnaest godina ima ključni problem: premda su oboje zaljubljeni, sa svojim dečkom ne može razgovarati. "Oni su zapravo jedan s drugim nijemi", govori spisateljica.

Roman, poručuje, nije autobiografski, ali je pišući ga iskoristila mnoga svoja životna iskustva, nije ih mogla zaobići. Naslov je pak promijenila zbog jednog sna:

"Nećete vjerovati ali dva tjedna prije negoli je knjiga otišla u tisak, sanjala sam svog oca koji mi je u snu ponavljao dvije riječi: SNEBIVAŠ ME.' Tad sam odlučila da će to biti moj naslov. A to znači u ovom slučaju - užasavam se i divim se, dvije krajnosti ujedinjuje ta riječ. Ona ocrtava i današnju stvarnost", zaključuje Mani Gotovac.

Roman 'Snebivaš me' bit će objavljen u izdanju Profila, a autorica će knjigu potpisivati u vrijeme Interlibera, a prvo predstavljanje bit će u zagrebačkom Profil Megastoreu početkom prosinca.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.