Kultura

Književnost

Pjesnici književnom akcijom ukazuju na probleme

Pjesnici književnom akcijom ukazuju na probleme

Akciji Gradske knjižnice 'Upali lampicu i čitaj!' koja se održava u sklopu Mjeseca hrvatske knjige pridružit će se 23. listopada hrvatski pjesnici jednodnevnom književnom akcijom 'Poeziju u knjižnice!'

 

Nakana je ove zajedničke akcije ukazati na problem klasificiranja i prezentiranja poezije u knjižnicama te potaknuti kulturu čitanja.

Ujedno se želi potaknuti sve one odgovorne za kulturnu politiku grada Zagreba da se što prije pronađe prikladna lokacija te krene u izgradnju nove Gradske knjižnice kao kapitalnog kulturnog središta budućeg Zagreba.

Književna akcija 'Poeziju u knjižnice!' potaknuta je nedavnim izmještanjem police/odjeljka s poezijom u Gradskoj knjižnici (GK) iz korisničkoga prostora u spremište GK, čime je poezija fizički getoizirana i simbolički proglašena ništavnom i nepotrebnom.

'Opravdanje kako je riječ o nedostatku prostora ne može se, uza sve razumijevanje poteškoća GK i njezine dugogodišnje potrage za većim prostorom, uzeti ozbiljnim. Jednako tako ne želimo da se u javni prostor kao što je GK prenose uzusi tržišta, tj. da najvidljivije knjige u knjižnicama budu književni bestseleri, a tu je riječ uglavnom o romanima, često upitne kvalitete. Uvijek se ističe kako je poezije možda i najkvalitetniji žanr hrvatske književnosti, no malo se u reprezentacijskom smislu i čini da bi se to priznalo. Ova akcija te još neki projekti koje je ona začela, trebala bi nešto promijeniti', objašnjava koordinator akcije Miroslav Kirin.

Akcija 'Poeziju u knjižnice!' počet će u 18 sati postavljanjem police ispred ulaza u Gradsku knjižnicu (Starčevićev trg 6), na koju će potom okupljeni pjesnici stavljaju knjige poezije ili makete s naslovima izvornih zbirki poezije. Središnji događaj počinje u 18.30 sati okupljanjem pjesnika, glumaca i performera koji će do 20 sati čitati poeziju (pjesnici čitaju uz vlastitu baterijsku svjetiljku) i izvoditi perfomanse.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.