Kultura

Najavljujemo

Zatvori se u kino! Strašne žene s video kamerama na devetom Vox Feminae Festivalu

Zatvori se u kino! Strašne žene s video kamerama na devetom Vox Feminae Festivalu

Iako je dobro poznata činjenica da se broj žena koje su u Hrvatskoj dosad režirale dugometražne igrane filmove može nabrojati na prste jedne ruke, ovogodišnji Vox Feminae Festival (3. - 8. 11.) umjesto na njih svjetlo će baciti na tradicionalno manje izložene, ali, vjerujemo, jednako vrijedne formate - dokumentarni i kratki igrani film. Iako je možda pretjerano reći da se na tim poljima posljednjih godina dogodio pravi mali boom ženskih imena, osam redateljica čije filmove prikazujemo i s kojima ćemo o tim filmovima razgovarati u sklopu programa „Žene s video kamerama" mnogo govori o stanju snaga na terenu.

Publika će tako gledati i na okruglim stolovima analizirati recentna ostvarenja "ispovjednog filma" Ane Opalić, Dane Budisavljević, Tihe K. Gudac i Eve Kraljević; a o novom valu hrvatskog filma i ženskoj poziciji unutar istog na okruglom će stolu govoriti Hana Jušić, Sonja Tarokić, Barbara Vekarić i Lana Kosovac.

Osim projekcija i razgovora sa spomenutim autoricama, tijekom cijelog festivala Višnja Pentić s odabranim će polaznicama pomno secirati festivalski program i oštriti njihove analitičke sposobnosti u okviru radionice filmske kritike i analize. Njihove tekstove, jednako kao i zapise razgovora, objavit će se na stranicama festivala.

Edukativni program „Žene s video kamerama" završit će razgovorom s producenticom Zdenkom Gold, spiritusom movensom istoimene produkcijske kuće, koja iza sebe ima više od nekoliko uspješnih festivala i filmova.

U sklopu popratnog programa "Žene režiraju" gledat ćemo i analizirati ostvarenja belgijskih redateljica Marie-Françoise Plissart i Marie Vermeiren. Predavanje Marie Vermeiren, redateljice, fotografkinje i autorice niza fotografskih serija, fokusirat će se na pitanje rodne ravnopravnosti u filmskoj industriji u Europi, izazove s kojima se susreću kulturne manifestacije posvećene umjetničkom stvaralaštvu žena  te o metodama provedbe suradnje između umjetničkih festivala koji promiču rodnu ravnopravnost i LGBTIQ prava. Marie-Françoise Plissart  je autorica niza filmova od kojih će na Vox Feminae Festivalu biti prikazani L'Occupation des sols / Okupacija zemlje, Atomium in/out, Fleuve Congo à Kinshasa / Rijeka Kongo u Kinshasi, E 25 i Le Quatrieme Mur / Četvrti zid.

Čitav program devetog Vox Feminae Festivala je online.

Za više informacija o programu pratite Facebook event, Voxfeminae page i portal Voxfeminae.net.

Deveti Vox Feminae Festival održava se pod potporom Ministarstva kulture, Ureda za kulturu Grada Zagreba, Hrvatskog audio-vizualnog centra te zaklade Kultura Nova. Festival organizira udruga Prostor rodne i medijske kulture K-zona a filmski je program realiziran u suradnji s Dokukinom KIC!

 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.