Kultura

Izložba "Varaždin pod krunom Habsburgovaca"

Izložba

U Gradskom muzeju Varaždin u srijedu navečer otvorena je izložba "Varaždin pod krunom Habsburgovaca", kao jedan od najopsežnijih projekata u dosadašnjem radu varaždinskog muzeja  čije pripreme su trajale tri godine.

 

 Izložbom se obrađuje burno povijesno razdoblje tijekom četiri stoljeća zajedničke povijesti i međusobnih odnosa između vladarske kuće Habsburg i hrvatskoga grada Varaždina, koji je tada bio jedno od središta političkog, ekonomskog i kulturnog života, što je i do danas ostavilo trajni trag na grad i njegove stanovnike. Njome se obilježava 90 godina neprekinutoga djelovanja varaždinskoga Gradskog muzeja.

Kroz 12 tematskih cjelina i 350 raznorodnih izložaka, na dvije lokacije, u palačama Sermage i Herzer, ocrtava se djelovanje pojedinih vladara iz dinastije Habsburg / Habsburg-Lothringen i utjecaj njihove vladavine na varaždinskom području.

 Izložbu je otvorila izaslanica ministar kulture Eva Brunović koja je istaknula da je Ministarstvo tri godine pratilo pripreme i realizaciju ovog projekat koji prikazuje prinos kulturnoj, umjetničkoj i povijesnoj vrijednosti hrvatskoga nacionalnog identiteta.

Na otvorenju je izložbu pohvalila i Betina Habsburg-Lothringen iz muzeja Joanneum u Grazu, posebna gošća varaždinske izložbe o Habsburgovcima.

Goran Habuš, gradonačelnik Varaždina, naglasio je da su Habsburgovci postavili temelj varaždinskom građanskom društvu po kojem je grad prepoznatljiv i danas. Ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin, Miran Bojanić Morandini, rekao je da izložba, osim što prvi put prikazuje djela koja su se skrivala u depoima muzeja i arhiva, izlazi i izvan muzeja jer će u povijesnoj jezgri Varaždina biti postavljeno 14 interpretacijskih tabli kojima će se obilježiti mjesta povezana s obitelji Habsburg.

 Autorice stručne koncepcije izložbe su muzejske savjetnice u varaždinskome muzeju Spomenka Težak i Mirjana Dučakijević.  Bit će organizirana i popratna događanja, a prvo od njih je  već u petak. Riječ je o okruglom stolu "Varaždin i Habsburzi", koji u povodu 200. godišnjice završetka Bečkoga kongresa Gradski muzej Varaždin organizira u suradnji sa Zavodom za znanstveni rad u Varaždinu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.
 Izložba "Varaždin pod krunom Habsburgovaca" bit će otvorena do 2. listopada iduće godine. 

 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.