Kultura

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva od 13. do 15. studenoga u Karlovcu

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva od 13. do 15. studenoga u Karlovcu

Zahvaljujući reviji održat će se i prva konferencija članica Hrvatskog filmskog saveza, kojih u Hrvatskoj ima ukupno 46. Cilj konferencije je, kako je rekao Hrvoje Selec iz Hrvatskog filmskog saveza, poboljšati suradnju raznih sredina s obzirom na to da je u nekim sredinama film više razvijen, dok je u drugima filmska pismenost zapostavljena.

Konferencija bi trebala potaknuti razvoj filmske i medijske pismenosti, smatra Selec, jer je "ona bitna i ne bi se smjelo dogoditi da se zapostavi odgoj budućih generacija u toj sve važnijoj vrsti pismenosti".

Ove je godine na reviju stiglo više od 150 filmova, trideset više nego lani, ali je žiri u kojemu su Ana Hušman, Dinka Radonić, Damir Čučić, Dario Lonjak i Zdravko Mustač odabrao 25 najboljih u četiri kategorije.

Koji će od njih biti nagrađani odlučit će se na javnom žiriranju, što znači da će sve projekcije i ocjenjivanje pojedinih radova biti javno, uz nazočnost autora i publike.

 

U ime Kinokluba Ksenija Sanković rekla je da je takav način ocjenjivanja jamstvo da "u dodjeli nagrada neće biti nikakvih zakulisnih igara".

U popratnom programu bit će prikazani najbolji animirani filmi doajena stripa i animacije Krešimira Zimonića, a održat će se i izložba njegovih ilustracija.

Godišnje okupljanje autora, teoretičara, predstavnika filmskih klubova i ostalih zaljubljenika u sedmu umjetnost, koji sa zanimanjem prate nova stremljenja u različitim žanrovima hrvatske filmske produkcije održat će se u Karlovcu, jer je taj grad središnje mjesto srednjoškolskog filma, rekao je Selec.

Partner revije ove je godine karlovačka Gradska knjižnica Ivan Goran Kovačić u čije je ime Vedrana Kovač Vrana rekla da su se odlučili ugostiti filmske autore da bi i time knjižnicu otvoriti zainteresiranoj javnosti za razne sadržaje.

"Knjižnica posljednih godina, osim standarne djelatnosti prerasta u moderno informacijsko središte otvoreno za sve skupine korisnika, jer informacije i znanje nije pohranjeno samo u knjigama, te je knjižnica sve više multimedijalno središte, kulturno središte grada s najrazličitijim brojnim sadržajima, rekla je Vedrana Kovač Vrana.

Organizatori Revije su Hrvatski filmski savez i Kinoklub Karlovac, uz financijsku potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatske zajednice tehničke kulture, Karlovačke županije i Grada Karlovca, partner na projektu je karlovačka Gradska knjižnica "Ivan Goran Kovačić", gdje će se odvijati ukupan program.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.