Kultura

Koncertna sezona

Dvije Francesce: Večeras koncert vrhunskih talijanskih glazbenica!

Dvije Francesce: Večeras koncert vrhunskih talijanskih glazbenica!

Ove subote u Zadru imamo priliku čuti mlade dvije virtuozne talijanske glazbenice koje su u svojim karijerama već ostvarile ugovore s prestižnom diskografskom kućom Deutsche Grammophon.

Sasvim zasluženo, Francesca Dego, kao jedina pobjednica prestižnog violinističkog natjecanja Pagnini u posljednjih pedeset godina iz Italije, 2012. snimila je čuvena 24 Paganinijeva Capriccia, a u ovoj godini snima cjelokupni opus Beethovenovih sonata! Još kao sedmogodišnjakinja Dego je debitirala briljantnom izvedbom Bachovog violinskog koncerta, te je već tada bilo sasvim jasno da će talentirana djevojčica imati zavidnu karijeru velikih umjetničkih dosega.

Danas kao 26-godišnjakinja pripada samom vrhu europskih violinističkih interpreta i redovito svira s najvećim svjetskim orkestrima (Filharmonija iz Monte Carla, Tokijski simfonijski orkestar, Armenska filharmonija, Sjevernočeška filharmonija...) nastupajući u nekima od najvažnijih koncertnih dvorana svijeta kao što su Royal Albert Hall u Londonu, Teatro Colòn u Buenos Airesu, Dvorana Čajkovski u Moskvi, Teatro Sao Carlos u Lisabonu.

U Zadar dolazi s imenjakinjom Francescom Leonardi, pijanisticom podjednako briljantne karijere.

S njom surađuje na svim svojim koncertima komornog tipa te zajednički snima za Deutsche Grammophon. Dvije glazbenice su prošle godine u Theatru Municipal u Rio de Janeiru otvorile Svjetski nogometni kup u Brazilu i gostovale diljem svijeta. Leonardi je osvojila četrnaest prvih nagrada na pijanističkim natjecanjima, a danas se osim koncertiranjem bavi i pedagoškim radom na prestižnom Trinity Collegeu u Londonu.

Dvije glazbenice će na koncertu u subotu, 7. studenog s početkom u 20 sati u Svečanoj dvorani Sveučilišta svirati Beethovenovu Sonatu za violinu i klavir u A-duru, br. 9, op. 47, Kreutzer, Respighijevu Sonatu za violinu i klavir u b-molu, op. 110 i vratolomnu Paganinijev Rondo à la clochette, finale Koncerta za violinu i orkestar u b-molu,br. 2, op. 7, poznatiji kao La Campanella!

Ne propustite poslušati kako zvuče violine iz vrhunskih talijanskih radionica Ruggerri (izrađena u Cremoni, 1697.) i Guarneri (izrađena u Cremoni 1734.), ljubaznošću tvrtke Florian Leonhard Fine Violins.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.