Kultura

Rada Borić predstavila program

Počeli 9. dani Marije Jurić Zagorke

Počeli 9. dani Marije Jurić Zagorke

Izvršna ravnateljica Centra za ženske studije Rada Borić predstavila je u utorak program 9. dana Marije Jurić Zagorke, koji su jutros počeli polaganjem vijenca na grobu te hrvatske književnice na zagrebačkom groblju Mirogoju.

Borić je najavila da će u sklopu 9. dana u utorak navečer svečano biti dodijeljene nagrade za studentski rad na teme žena odnosno rodne problematike. Nakana nagrade, kako je rekla, ohrabriti studente na bavljenje ženskim temama te posredno utjecati na povećanje broja kolegija i programa sa žensko-studijskim i rodno-studijskim sadržajima.

Poslije dodjele nagrada bit će otvorena izložaba tabli stripa "Zagorka - biografija" autorice Lee Kralj Jager, istaknula je Borić dodavši kako će u petak početi i znanstveni skup.

Najavila je izvedbu predstave u režiji Ive Grgić Maroević u ZKM-u 19. studenoga "Vita i Virginia" te dodala kako će ovogodišnji Dani Marije Jurić Zagorke završiti "Šetnjom Zagorkinim tragom kroz Zagreb", koju će voditi Slavica Jakobović Fribec.

Voditeljica programa 9. dana Ana Pavlić predstavila je ovogodišnji književno-znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem "Prakse, taktike i strategije rodnoga otpora", koji počinje u petak.

Na skupu, koji se održava u Centru za ženske studije u memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke sudjelovati dvadesetak izlagača iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Njemačke, rekla je Pavlić dodavši kako će se baviti problemom otpora u kontekstu sve manje vidljivih, a sve učinkovitijih oblika moći.

Najavila je i predstavljanje e-zbornika radova s prošlogodišnjega skupa.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.