Kultura

Novi roman

Predstavljen roman Zorana Ferića 'Na osami blizu mora'

Predstavljen roman Zorana Ferića 'Na osami blizu mora'

Novi roman književnika Zorana Ferića 'Na osami blizu mora', kako je rečeno na njegovu predstavljanju u petak navečer u Zagrebu, novi je prozni biser iz pera jednog od najčitanijih hrvatskih pisaca srednje generacije i intrigantna, cjelovita i zaokružena priča pisana prepoznatljivim pripovjedačkim rukopisom majstora suvremene stvarnosne proze.

 

U upravo objavljenom romanu 'Na osami blizu mora' u izdanju nakladnika VBZ, kroz priču o životima rabljanskih galebova i malomišćanskih cura, Ferić ispisuje priču o muško-ženskim odnosima punu ljubavi, seksa, mnogo smiješnih i prepoznatljivo ferićevskih grotesknih situacija, ali jednako tako i tuge, melankolije i vječne borbe sa životom ‘koji nas uvijek nekako iznevjeri'.

Tekstovi u toj knjizi nastajali su od 2009. do jeseni 2015., a rezultat su brojnih piščevih neobaveznih zabilješki o doživljajima mladića koji su na otoku Rabu između 1976. i 1989. zavodili strankinje.

‘Pričama iz ove knjige liječio sam se od rada na vrlo opsežnom romanu 'Kalendar Maja', kazao je Ferić na predstavljanju u klubu Vinyl.

‘Te su priče nastale iz igre, nostalgije i sjećanja, ali za sve njih postoji nešto iz stvarnosti što ih je izazvalo', napomenuo je.

Njegovi su glavni protagonisti lokalni galebovi Luka, Boris, Gavran, Škembo, Lena i Alka, u čije se živote upleću i brojne strankinje, čije živote Ferić hvata u ključnim epizodama u kojima se formiraju ili prelamaju.

U svakoj fazi rada na romanu nailazio je na brojne zamke, kazao je pisac, a ono što mu je bilo posebno važno je to da ne napiše previše mušku knjigu, mada je tema potpuno muška.

Glavni urednik VBZ-a Drago Glamuzina ocijenio je kako je riječ o Ferićevu dosad najboljem proznom ostvarenju, sastavljenom od niza ulančanih kratkih romana u kojima se motivi, atmosfera i likovi prelijevaju, ali koji mogu funkcionirati i kao odvojeni romani.

‘Ovaj roman doista ulazi u sam vrh onoga što je Ferić dosad napisao. U njemu pisac iz fragmentiranih sličica stvara cjelovit i zaokružen roman, dajući nam lice i naličje života svojih likova, od njihovih tinejdžerskih dana, do 50-ih godina života, od vremena kada su bili puni života, žudnji i želja, kada je za njih sve pulsiralo, do godina kada su već išibani životom, umoreni, rezignirani i skršeni', kazao je Glamuzina.

Književna kritičarka Jagna Pogačnik osvrnula se na Ferićevo ‘sjajno umijeće fabuliranja, njegov konzistentan i zanimljiv, prepoznatljiv prozni rukopis'.

‘U romanu su prisutne sve osobitosti Ferićeva prepoznatljiva proznog rukopisa: njegov alternativni otočki zavičaj - otok Rab; spoj lijepoga i ružnoga koji uvijek karakterizira njegovu prozu; bizarnost, mali trenuci strahote koji se pojavljuju u nekim slikama koje na početku djeluju potpuno idilično i normalno', kazala je. Koliko god su priče ispripovijedane iz vizure pojedinih likova, cjelovitu sliku dobivamo tek kad pročitamo roman do kraja, napomenula je.

O romanu je govorio i književnik i urednik Roman Simić Bodrožić, koji je kazao kako je to ‘u svakome smislu jedan superioran roman, Ferićeva najbolja knjiga dosad', u kojoj pisac ‘igra igru traženja srži, esencije ljeta'.

Zoran Ferić (1961.) objavljuje u časopisima i novinama od 1987., prvu knjigu priča, ‘Mišolovka Walta Disneya', objavio je 1996., a za drugu, ‘Anđeo u ofsajdu' (2000.) dobio je Nagradu Ksaver Šandor Gjalski i Nagradu Jutarnjeg lista za proznu knjigu godine. Prvi roman ‘Smrt djevojčice sa žigicama' objavio je 2003., drugi, ‘Djeca Patrasa', 2005., a 2011., za roman ‘Kalendar Maja' je dobio nagradu Vladimira Nazora, Jutarnjeg lista, Grada Zagreba i pulskog sajma knjiga (Kiklop). Objavio je i dvije knjige izabranih kolumni. Prevođen je na njemački, engleski, poljski, ukrajinski, slovenski, talijanski i španjolski jezik. Radi kao profesor hrvatskog jezika u zagrebačkoj XVIII. gimnaziji.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.