Kultura

kazalište lutaka Zadar

Prečani nas vraćaju u prošlost mjesta u predstavi "Žrvanj života"

Prečani nas vraćaju u prošlost mjesta u predstavi
Naši školji

Udruga žena Luzor iz Preka, KUD Preko, Luzarice i članovi Zbora sv. Cecilije izvest će predstavu “Žrvanj života” redateljice Milene Dundov sutra (četvrtak 19. siječnja) s početkom u 18 sati u Kazalištu lutaka Zadar

Predstava je premijerno izvedena 7. kolovoza 2015. godine u Samostanu  sv. Pavla Pustinjaka na Školjiću, a redateljski je potpisuje dramska umjetnica Milena Dundov.

Riječ je o dosad najambicioznijem kazališnom projektu domaće, lokalne produkcije, u kojemu sudjeluje 50-ak izvođača, glumaca amatera, djece, mladih, mještana Preka, članica Udruge žena Luzor i KUD-a Preko, Luzarice i članovi Zbora sv. Cecilije.

"Žrvanj života" vraća nas u prošlost Preka, iskrice i sjećanja iz života koje su marljivo, prema molbi nadbiskupa Marijana Oblaka, skupljale Jelica Peranić i Verica Gregov. Tekst je star više od 50 godina, a sjećanja na život najstarijih Prečana iznosili su tadašnji 80-godišnjaci.

Prema riječima autorice projekta Milene Dundov, riječ je o crticama iz života o kojima ni današnji najstariji stanovnici Preka ne znaju mnogo. U predstavi su prikazane preške nošnje, vjenčanje, izvodi se Preško kolo te na vrlo duhovit način prikazani su običaji i svakodnevni život Prečana.

U najkraćim crtama - dokument prošlosti kao trajni zalog budućim generacijama Preka!

Produkciju predstave potpisuje Udruga žena Luzor, a nastala je u suradnji s KUD-om Preko, Župnim zborom sv. Cecilije, POU Dom na žalu, TZO Preko, Općinom Preko i Samostanom sv. Pavla Pustinjaka.

Zdenka Vidas bila je zadužena za kostime i izradu svadbenih fuštana, Marija Košta za tkanje i vez, za scenografiju Robert Košta, a dizajn svjetla Ivo Nižić. Koreografiju igre “Konac, konac“ potpisuje Marija Mihatov, Priješkog kola Senko Sorić, a zborove su uvježbali Marta Dević i Milena Brižić.


Reci što misliš!