Kultura

Na rok od pet godina

Gavella i Zagrebački institut za kulturu zdravlja najavili suradnju

Gavella i Zagrebački institut za kulturu zdravlja najavili suradnju

Kazalište Gavella i Zagrebački institut za kulturu zdravlja potpisali su u četvrtak u Zagrebu Povelju o suradnji kojom se želi unaprijediti stručna, edukacijska, kulturna i zdravstvena suradnja dviju institucija

Povelja je potpisana s ciljem promicanja zaštite i unapređenja zdravlja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji.

Povelju su, na rok od pet godina, na svečanosti upriličenoj u GDK Gavelli potpisali ravnatelj toga kazališta Boris Svrtan i predsjednik Instituta Veljko Đorđević, kojima se na velikoj sceni Gavelle tom prilikom pridružio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Đorđević je izrazio zadovoljstvo uključivanjem Gavelle u taj vrijedan projekt, napomenuvši kako je riječ o realizaciji dugogodišnje inicijative.

Svrtan je istaknuo kako je cilj uključiti u projekt brojne mlade, diplomirane a nezaposlene glumce, dramaturge i redatelje diljem Hrvatske, kao i iskoristiti potencijal koji nudi 200-tinjak dvorana koje "zjape prazne".

Prva projektna aktivnost kojoj se Gavella priključuje je osmišljavanje zajedničkog djelovanja u sklopu projekta "Na prvoj crti zdravlja", koji je Zagrebački institut za kulturu zdravlja pokrenuo u veljači 2015.

Kao jedan od prioriteta suradnje Poveljom je navedeno osmišljavanje terapijskih aktivnosti za hrvatske branitelje po principima kreativnih (art) terapija te različitih programa s ciljem unapređenja kulture u zajednici.

U sklopu projekta stavit će se naglasak i na zajedničko stvaranje dramskih predstava po principu verbatim kazališta s ciljem senzibilizacije stručnjaka i javnosti o vodećim zdravstvenim problemima nacije, a u planu je i zajednička izrada publikacija i drugih oblika multimedijalne komunikacije, te osmišljavanje znanstvenih aktivnosti u kojima bi se proučavao utjecaj kazališta na promjenu znanja i stavova o pojedinim zdravstvenim problemima.

Poveljom će se također promicati povezivanje medicine i kazališne umjetnosti kroz organizaciju zajedničkih aktivnosti koje se bave korištenjem kazališne umjetnosti u medicini, umjetnosti u terapijskim tehnikama te umjetnosti kao oblika senzibilizacije javnosti o nekom medicinskom problemu.


Reci što misliš!