Kultura

Ukradene 30 milijuna eura vrijedne slike Francisa Bacona

Ukradene 30 milijuna eura vrijedne slike Francisa Bacona

Pet slika jednog od najznačajnijih umjetnika 20. stoljeća Francisa Bacona, vrijednih više od 30 milijuna eura ukradeno je iz jednog stana u Madridu, objavio je El Pais. 

Jedna od najvećih krađa ove vrste u Španjolskoj dogodila se u lipnju, no istražitelji su dosad informaciju tajili. Kradljivac ili grupa kradljivaca i nakon devet mjeseci istrage još je na slobodi, piše španjolski list.

Ukradena djela bila su u vlasništvu umjetnikova prijatelja, a lopovi su znalački provalili u stan dok je izbivao iz njega, ne ostavivši nikakve tragove.

Stručnjaci su za El Pais rekli da će lopovi vrlo teško prodati ukradene slike jer je krug potencijalnih kupaca vrlo uzak. Djela Francisa Bacona (1909. - 1992.) na aukcijama postižu rekordno visoke cijene.

U studenome 2013. Baconov triptih "Tri studije Luciana Freuda" prodan je u roku od šest minuta od početka aukcije u New Yorku za 142,4 milijuna dolara (oko 809 milijuna kuna). 

Na slici je Baconov prijatelj i umjetnički suparnik Lucian Freud prikazan kako sjedi na stolcu, slijeva, sdesna i frontalno.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.