Kultura

Dokumentarno-igrani film Alka dobio nagradu na WorldMediaFestivalu u Hamburgu

Dokumentarno-igrani film Alka dobio nagradu na WorldMediaFestivalu u Hamburgu

Dokumentarno-igrani film Alka dobio je nagradu na WorldMediaFestivalu, svjetskomu festivalu medija održanome u Hamburgu.

Film je, podsjetimo, nastao u suradnji Hrvatske radiotelevizije i Viteškoga alkarskog društva iz Sinja u povodu 300. obljetnice pobjede nad Osmanlijama i održavanja alkarskih svečanosti.

U filmu koji traje 70 minuta prikazana je osmanska opsada Sinja i pobjeda njegovih branitelja, osnovne značajke viteške igre alke te njezina važnost u mjesnome, hrvatskome, europskome i svjetskome okviru. Film je nastao u svega godinu dana, a dokumentarni su dijelovi snimani u nekoliko navrata u Sinju, tijekom početka alkarskih priprema, prošlogodišnje Bare, Čoje i Alke te procesije na Veliku Gospu, a igrani u proljeće 2015. godine. 

U snimanju je sudjelovalo više od 1200 statista, izrađeno je 170 kostima, a u filmu su upotrijebljene i izvorne alkarske odore. Rekviziti, oružje i perike posuđeni su iz Praga i Milana. Najveći je broj statista bio iz Sinja - to su bili gotovo svi alkari i alkarski momci te članovi mjesnih kulturno-umjetničkih društava, ali i stanovnici Sinja i Cetinske krajine. Ekipi su se pridružili i kaskaderi s konjima pod vodstvom Ivana Krištofa i Alde Tončića, kostimirana skupina Dubovački streličari, čiji su članovi glumili Osmanlije, te povijesna postrojba Kliški uskoci, čiji su članovi glumili sinjske branitelje. Privlačni prizori iz borba, kojih nije nedostajalo, pridonijeli su specijalni efekti koje je proizveo SFX-film. 

Film je pripremljen po scenariju Vladimira Brnardića, Krešimira Čokolića i Ivice Dleska, a režiju potpisuje Dražen Žarković (eZd).


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.