Kultura

4 000 metara kvadratnih

Split dobiva Muzej Domovinskog rata

Split dobiva Muzej Domovinskog rata

Imat će multimedijalnu dvoranu, razne interaktivne sadržaje te u dvorištvu muzeja izložene tenkove, helikoptere i zrakoplove...

Na splitskom Poljudu, nedaleko Hajdukova stadiona, planira se otvoriti Muzej Domovinskog rata, izglasali su to u srijedu splitski gradski vijećnici u nastavku 33. sjednice Gradskog vijeća.

Državni prostor budućeg Muzeja Domovinskog rata prostire se na četiri tisuće četvornih metara, a njegova prilagodba u muzej financirat će se iz gradskog i županijskog proračuna te proračuna obližnjih lokalnih jedinica, donacija i javno-privatnog partnerstva. Po izvornoj ideji, trebao bi biti suvremeni muzej nalik Muzeju sinjske alke kojim će upravljati hrvatski branitelji.

Muzejskom građom će se nastojati obuhvatiti sve što se tijekom rata događalo od Velebita do Prevlake, na prostoru na kojem je djelovalo više od 40 tisuća pripadnika hrvatskih oružanih snaga i MUP-a s područja Splita, u kojem je bilo i zapovjedništvo obrane srednje i sjeverne Dalmacije te zapovjedništvo Hrvatske ratne mornarice, a tijesno se surađivalo i s Hrvatskim vijećem obrane.

Imat će multimedijalnu dvoranu, razne interaktivne sadržaje te u dvorištvu muzeja izložene tenkove, helikoptere i zrakoplove.

Neki hrvatski generali već su obećali muzeju donirati svoje vojne odore.

Osim iseljene Hrvatske podršku za osnivanje muzeja dala je i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.

Procjena je da vrijednost cijelog projekta neće biti veća od 50 milijuna kuna. Prvo predstavljanje muzejske građe očekuje se vrlo skoro, i to 30. svibnja povodom Dana branitelja na splitskoj Rivi.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.