Kultura

25 godina u eteru

Tjedan lijepih riječi za srebrnu obljetnicu popularne radijske emisije Govorimo hrvatski

Tjedan lijepih riječi za srebrnu obljetnicu popularne radijske emisije Govorimo hrvatski

Za predzadnji tjedan lipnja za slušatelje Prvoga programa Hrvatskoga radija (HRT - HR 1) u emisiji Govorimo hrvatski pripremljen je Ljeporječni tjedan ili Tjedan lijepih riječi.

U emisiji u kojoj svakoga radnog dana jezikoslovci i filolozi predstavljaju neku jezičnu temu i savjetuju o pravilnoj uporabi hrvatskoga standardnoga jezika od 20. do 24. lipnja svaki će savjetodavac odabrati po jednu zanimljivu manje poznatu riječ iz hrvatskoga rječnika ili jezične prakse i slušateljima na nju skrenuti pozornost.

Emisija Govorimo hrvatski u programu je Hrvatskoga radija (HRT - HR) već 25 godina: pokrenuta je u Obrazovnome i dječjemu programu Hrvatskoga radija 1991. godine kao tjedna polusatna razgovorno-reportažna emisija. Uskoro je promijenila oblik u kratki dnevni jezični savjet trajanja do tri minute.  Prema sadašnjemu programskom rasporedu najprije se emitira u 6.15, a potom u dnevnim reprizama u 10.05 i 17.30. Nakon emitiranja svaki je savjet još nekoliko mjeseci dostupan za naknadno preslušavanje ili preuzimanje na stranici emisije u okviru radijske internetske slušaonice na stranici radio.hrt.hr, a može joj se pristupiti i uz pomoć nove multimedijske usluge HRTi.

Prva urednica emisije Govorimo hrvatski bila je Vesna Svaguša, a potom su je uređivali Jadranka Pintarić, Irena Plejić Premec, Dario Špelić, Smiljana Šunde i Anita Anić. Od 2013. godine urednik emisije je János Römer.

„U emisiji nastojimo kombinirati tri vrste jezičnih savjeta: podsjećamo na neke osnove hrvatskoga jezika i najčešće pogreške, razmatramo jezične dvojbe koje mogu poslužiti finomu ugađanju govorne kultiviranosti, ali skrećemo pozornost i na primjere u kojima jezik nudi alate za kvalitetniju komunikaciju i bolje međuljudske odnose. Primjerice, kad savjetujemo da se govor očisti od psovki i poštapalica ili da ga začinimo s molim i izvoli", ističe urednik emisije János Römer te dodaje kako slušatelji često i sami predlažu teme za emisiju javljajući se sa svojim govornim i jezičnim nedoumicama.

„Elektronička je adresa za kontakt govorimo.hrvatski@hrt.hr, a posebno je zanimljivo kad se otvori pitanje za koje se pokaže da oko odgovora ni stručnjaci nisu suglasni. Tada predstavimo sve mogućnosti i tumačimo zašto bi koja bila dobra. U stručnim jezičnim krugovima postoji i mišljenje da jezični savjeti nisu potrebni jer da je izvorno govorenje jedino pravo govorenje, ali standardni jezik i govor bez sumnje imaju svoju vrijednost u čuvanju nacionalnog identiteta. Poznavanje osnova gramatike, pravopisa i značenja riječi za komunikaciju znači koliko i pranje ruku za zdravlje, a daljnja nadogradnja utječe na stupanj kultiviranosti: na svakomu je da odabere koliko želi. Jedna od osnovnih uloga nacionalnoga javnog medijskog servisa sigurno je ponuditi i takvu nadogradnju, vodeći dakako računa i o tome da je jezik živ i da se mijenja", zaključuje János Römer.

Tijekom proteklih 25 godina u emisiji Govorimo hrvatski slušatelje su savjetovali jezični stručnjaci iz većine hrvatskih institucija koje se skrbe o našemu jeziku.

Današnje premijerne savjetodavce čine primjerice znanstvenici iz Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, s Odsjeka za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu ili s Odjela za kroatologiju Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, ali i drugi stručnjaci koji s obzirom na svoje područja rada mogu savjetovati o govoru ili pismu. U Tjednu lijepih riječi svoje su riječi odabrali doktori znanosti Ivana Kurtović Budja, Tomislava Bošnjak Botica, Mislav Kovačić, Marko Alerić i Dubravka Bouša.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.