Kultura

HNK Rijeka

Kazališno vijeće riječkoga HNK za intendanta predlaže Marina Blaževića

Kazališno vijeće riječkoga HNK za intendanta predlaže Marina Blaževića

Marin Blažević je izvanredni profesor na Odsjeku za dramaturgiju Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu i gostujući profesor na Columbia University

Kazališno vijeće HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci na sjednici održanoj u petak većinom glasova je odlučilo da se za intendanta ove kuće predloži Marin Blažević, kazao je za Hinu predsjednik Kazališnog vijeća Nenad Šegvić.

O ovom prijedlogu će raspravljati riječko Gradsko vijeće, nakon čega će o prihvaćanju prijedloga svoje mišljenje iznijeti i Ministarstvo kulture.

Kandidatkinja za mjesto intendanta je, uz Blaževića, bila i glumica Ana Vilenica. 

Natječaj je bio otvoren od 25. svibnja do 10. lipnja. Kandidati su morali dostaviti dokaze o obrazovanju i iskustvu te četverogodišnji program rada kazališta s financijskim i kadrovskim planom ostvarenja predloženog programa.

Natječaj je raspisan nakon što je dotadašnji intendant Oliver Frljić na vlastiti zahtjev razriješen te dužnosti uz obrazloženje da se želi posvetiti u potpunosti djelovanju u organizacijskom timu projekta Europska prijestolnica kulture 2020 u Rijeci. Marin Blažević, ravnatelj Opere vršitelj je dužnosti intendanta do okončanja izbora.

Marin Blažević je izvanredni profesor na Odsjeku za dramaturgiju Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu i gostujući profesor na Columbia University – School of the Arts u New Yorku te predaje teoriju i povijest kazališta i drame, studije izvedbe i postdramsku dramaturgiju na ADU, dramaturgiju opere na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, kao i izborne kolegije u području dramaturgije i teorije izvedbe na Doktorskom studiju književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Objavio je pedesetak znanstvenih i stručnih članaka u vodećim svjetskim i regionalnim časopisima te ključnim knjigama u području izvedbenih studija, dramaturgije i postdramskog te, kao autori ili urednik, pet knjiga.

Kao dramaturg surađivao je u predstavama i projektima s Oliverom Frljićem, Bojanom Jablanovcem i Ameliom Jones. 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.