Kultura

Dubrovnik

"Web Junkie - Ovisnici o internetu" večeras u ljetnom kinu Slavica

Večeras u 21 sat u ljetnjem kinu Slavica, projekcijom filma "Web Junkie - Ovisnici o internetu", počinje četvrto izdanje filmskog programa "Okusi drugačije kino" dubrovačke udruge Kinookus.

 

Zahvaljujući potpori Grada Dubrovnika, u suradnji s Kinematografima Dubrovnik, udruga Kinookus je za ljubitelje dokumentaraca izabrala posve originalna ostvarenja koja promišljaju fenomene našeg doba.


WEB JUNKIE - OVISNICI O INTERNETU, Shosh Shlam i Hilla Medalia, Izrael / SAD, 73'

Kako reprogramirati tinejdžera?
Web junkie - ovisnici o Internetu sniman je u Centru za odvikavanje od mrežnih igara i interneta smještenom u predgrađu Pekinga. Film prati trojicu kineskih tinejdžera, od njihova ulaska u jedan od 400 takvih centara u Kini, tijekom tromjesečnog razdoblja odvikavanja, pa sve do odlaska kući. Doprema ih se u klinike najčešće protiv njihove volje, a čuvaju ih vojnici koji nadgledaju dječje odaje okružene ogradama i rešetkama."To bi se trebalo zvati centar za uništavanje uma tinejdžera. To je kao pranje mozga", kaže jedan od protagonista. Iako je u pravu, problemi leže negdje duboko zakrabuljeni u obiteljskim odnosima pasioniranih ovisnika.

Nagrade:
Sundance Film Festival (SAD) -  natjecateljski program
Sheffield Doc/Fest (Velika Britanija) - natjecateljski program
Hong Kong International Film Festival (Kina) - natjecateljski program
Jerusalem Film Festival - posebno priznanje
ZagrebDox (Hrvatska) - Teen Dox

Recenzije:
„Shlam i Medalia usvojile su neosuđujući pristup muhe na zidu, dopuštajući kamerama da promatraju razgovore mladih i njihovih roditelja, kako bi nam omogućile da sami izvučemo zaključke o tome koliko je ta ovisnost posljedica društvene izolacije, politike jednog djeteta ili jednostavno upitnog roditeljskog odgoja. Dopuštaju nam da propitujemo jesu li rehabilitacijski kampovi najbolja solucija i koje bi implikacije takvog bijega u irealno mogle biti za druge pozapadnjačene zemlje" - Amber Wilkinson (The Telegraph)
„To je fascinantno istraživanje ovisnosti o internetu, kao i mladih u Kini koje su razočarali i njihovi otuđeni roditelji i politika jednog djeteta" - Marlow Stern (The Daily Beast)
 
"Dokumentarac, koji je prikazan na Sundance Film Festivalu, služi kako bi naglasio psihološke i fiziološke posljedice interneta, ali postavlja pitanje koriste li roditelji ovaj "poremećaj" kako bi svalili krivnju za društvene probleme i probleme u ponašanju"  - James Billington (New York Post)

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.