Kultura

Buža u Dioklecijanovoj palači

Predstava Buža na 62. Splitskom ljetu: "Svako na svitu ima svoje suside"

Predstava Buža na 62. Splitskom ljetu:

Prva ovogodišnja premijera 62. Splitskoga ljeta, o kojoj smo već ranije izvještavali, odigrava se još večeras i to na južnoj strani Dioklecijanove palače. Tamo je smještena pozornica i stepenasto gledalište, tik uz Etnografski muzej.

Iskusni četverac; Joško Ševo, Snježana Sinovčić-Šiškov, Ksenija Prohaska i Trpimir Jurkić, pod redateljskom palicom Zorana Mužića, uživaju u međusobnoj suigri u kojoj se svakako ističe Joško Ševo.

Svojim energičnim istupima i temperamentnim opaskama vjerno dočarava sve naše tipične Dalmatince u trenutku najžeščega bijesa u nemilome trenutku kada na površinu izlaze gorke osobine osvetoljubivosti, drskosti, grubih riči, ali i dišpeta.

Osim Ševe, još  jedan detalj zaokuplja pažnju gledatelja, a to je mlada glazbenica na kontrabasu koja je izvrsna zvučna kulisa, svojim glazbenim instrumentom, ali i vlastitim glasom te je tako integralni dio predstave.

Scenografija na kojoj junaci pokazuju svoje tamne, zajedljive strane zapravo je simetrična, isto kao i njihove osobine. Drveni krevet, stolić, ormar, Gospina slika.

I buža.

Ta famozna buža, što otkriva njihove slabosti, neočekivane potisnute traume iz djetinjstva, ali najviše besmislenost ljudske osvetoljubivosti i vječne težnje da strana koju zastupamo pošto-poto mora biti ispravna, dovodi do pravoga malog cirkusa među susjedima, sitnim lažima i podmetanjima s druge strane zida. Na kraju sve završava sretno, s međusobnim "čašćenjem" različitim pejorativnim naadimcima glavnih junaka, susjeda i bivših kumpanja Vita i Pere, ali podcrtanima toplinom i prisnošću onako kako samo dalmatinski čovik umije.

Govor je originalni, spli'ski s jezičnim disimislacijama kao što su lebra ili obrtanja suglasničkih skupina iz lipšega u lišpe.

Sve u svemu, splitski HNK ima u cilju ovu predstavu igrati i tijekom sezone te će ona sigurno biti posjećena kao i na večerima Splitskoga ljeta, a kazališnim foajeom će se ponovno razlijegati parfemi i parfimirane kreme uglađenih splitskih dama koje će mirisati na suncem maženu kožu i sjećanjem na predstavu u jedinstvenom ambijentu Dioklecijanove palače.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.