Info

Turistička zajednica Grada Zadra

Američki gosti troše duplo više nego europski

Američki gosti troše duplo više nego europski
Šime Zelić/PIXSELL

Srpanj je na izmaku, a iz Turističke zajednice Grada Zadra stižu informacije kako je u Zadru u srpnju ostvareno 5 posto više dolazaka i 2 posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

I lipanj je bio dobar - odnosno 16 posto bolji u dolascima i 11 posto u noćenjima u odnosu na lipanj 2022. godine. 

Direktor Turističke zajednica Grada Zadra Mario Paleka kaže kako se već radi na strategijama za iduću sezonu, kako bi se opravdali očekivani rezultati u idućoj godini. Uvođenje eura, kaže, donijelo je jednu specifičnu situaciju u ovoj sezoni, gdje se kreirala slika o tome da je Zadar skupa destinacija. 

"Ja se ne bih s time složio u potpunosti. Možda ima nekih sektora gdje možda jesmo skuplji u odnosu na konkurenciju, ali ima i sektora gdje smo jednaki." - kaže Paleka.

Grad Zadar ima puno toga za ponuditi posjetiteljima; kultura, povijest, prirodno okruženje, gastronomija... A što Zadru nedostaje kao turističkoj destinaciji? 

Tradicionalno, Zadar najviše posjećuju Nijemci, Austrijanci, Poljaci, Slovenci, Česi... Ali, prioritet Turističke zajednice Grada Zadra je približavanje američkom tržištu. Ove godine, tvrdi Paleka, u Zadru je 32 posto više Amerikanaca u odnosu na prošlu. 

"Radimo na tome. Radimo svojevrsne promocije, kampanje... Također i gastronomske aktivnosti kako bi naš grad približili američkom tržištu, ono nas primarno najviše zanima - s obzirom da američki gost u pravilu troši duplo više sredstava nego europski gost. Mi tu vidimo priliku." kazao je Paleka.

Dosada, ova sezona je za naše područje prilično uspješna. Što očekujemo od iduće sezone? 

"Strategija razvoja turizma za razdoblje od 2016. do 2026. godine postoji i mi se njome vodimo. Međutim, trendovi u turizmu se iz godine u godinu mijenjaju i ta se strategija s vremenom treba ažurirati. Destinacije koje ne prate nove trendove svake godine, zaostaju za ostalim destinacijama. Mi imamo privilegiju što se prometno nalazimo puno bliže nego naši najveći konkurenti - Španjolska i Grčka. To trebamo iskoristiti. Još uvijek smo jedna od rijetkih zemalja koja je prilično sigurna. Treba naglasiti da se gosti kod nas mogu osjećati sigurno!"  zaključuje Paleka.

 


Reci što misliš!