pozivnica
Započela 23. Ninska šokolijada - najdugovječnija gastronomska manifestacija Zadarske županije
Pozivaju se na sudjelovanje čuvari baštine -proizvođači autohtonog proizvoda ninskog kraja. Turistička zajednica Grada Nina i Udruga šokolara Nin upućuju poziv zainteresiranim natjecateljima da se prijave u izboru za naj šokol i u ovoj godini.
Poznato je da jedinstvenog gastronomskog proizvoda neponovljive arome ima malo te je znano da se od davnina proizvodi u Ninu i okolnim mjestima kraljevskog grada.
Zahvaljujući domaćinima koji šokol rade za svoju obitelj i prijatelje turistički radnici uspijevaju od 2003. od pokretanja manifestacije čuvati gastronomski proizvod i čuvanje tradicije izrade ovog jako rijetkog autohtonog ninskog proizvoda. Šokolari iz Nina i Šokolari iz ostalih mjesta natječu se i odabiru pobjednike, a sve se od siječnja do srpnja brižno čuva, kako bi se tada domaćini i turisti zabavljali. Zahvaljujući manifestaciji, Ninski šokol je postao gastronomski brend zadarske regije, a prepoznat je kao iznimno vrijedna delicija na tlu Hrvatske.
Pozivaju se zainteresirani čuvari baštine da se prijave za sudjelovanje na međunarodnoj gastronomskoj manifestaciji do 31. 1. 2025., a mogu se prijaviti na tel. 023 264 280 ili osobno u Turističko informativnom centru u Ninu.
Proglašenje najboljeg šokolara godine uz završnu Feštu od šokola održati će se 20. 7. kada će biti prigodan ekološko-gastronomski sajam te etno glazbeni program.
Ova jedinstvena manifestacija pokrenuta je prije 23 godine zbog očuvanja tradicije izrade izrazito kvalitetne i rijetke delicije – šokola i širenja obiteljske proizvodnje.
Što je šokol?
Iako je mnogima poznato ipak je dobro ponoviti. Šokol je jedinstveni, suhomesnati proizvod prepoznatljivog okusa, a od davnina se proizvodi u ninskom kraju. Za pripremu šokola važno je kvalitetno svinjsko meso, ninska sol, razne vrste začina i biljem aromatizirana ninska bura. Svinjska vratina se najprije na nekoliko dana stavlja u morsku sol, zatim se uranja u kuhano crno vino te se radi prema obiteljskim receptima. Uz brigu pojedinca oko vrijednog proizvoda važno je djelovanje bure i dima, ali i tajna receptura koja se prenosi usmenom predajom unutar ninskih obitelji, bez za sada detaljnih pisanih tragova. To i jeste najznačajniji detalj jer su šokoli jako slični, ali gotovo svaki je na neki način malo drugačiji.
Turistička zajednica Grada Nina upućuje javnu zahvalu svim dosadašnjim natjecateljima koji sa svojim obiteljima čuvaju ovu vještinu od zaborava.
Vezane vijesti
-
Zadar je i drugi put ove sezone tijesno poražen od Igokee m:tel. Nakon poraza u produžetku u 2. kolu AdmiralBet ABA lige na Višnjiku, ovog puta utakmica je opet stala u jedan šut i domaćini su u 17. kolu slavili 94:89 (28:20, 25:26, 24:22, 17:21).
-
U subotu, 25. siječnja ulaz u Nacionalni park bit će besplatan za sve posjetitelje
-
U predivnom ambijentu Vukovara, srcu Vukovarsko-srijemske županije, večeras je održana dodjela godišnje nagrade SUNCOKRET ruralnoga turizma – The Sunflower Award.
-
Policijski službenici Policijske postaje Zadar proveli su kriminalističko istraživanje nad 40-godišnjim hrvatskim državljaninom, kojeg se sumnjiči za razbojničku krađu
Izdvojeno
-
Prenosimo izjavu gradonačelnika Branka Dukića u kojoj objašnjava razloge prijave Hrvoja Bajla
-
Novoizabrani republikanski predsjednik Donald Trump najavio je da planira osvojiti Grenland, privesti kraju rat u Ukrajini i iz temelja promijeniti odnos SAD-a i NATO-a tijekom drugog četverogodišnjeg mandata.
-
Narodni muzej Zadar poziva na predstavljanje knjige „Sjećanja“ , Nevenke Benini, u četvrtak 23. siječnja 2025. godine u 18 sati u atriju Providurove palače.
-
Nagrada je stigla za njegovo pjesničko stvaralaštvo, kao i za doprinos razvoju i kulturnoj suradnji između Rumunjske i Španjolske
Reci što misliš!