Događaji

#gastro

Pag se predstavio na 4. Danima vina i gastronomije Zadarske županije

Pag se predstavio na 4. Danima vina i gastronomije Zadarske županije

U zadarskom Arsenalu održani su 4. Dani vina i gastronomije Zadarske županije u organizaciji Turističke zajednice Zadarske županije i Sveučilišta u Zadru.

Konferencija pod nazivom „Trendovi u interpretaciji lokalne gastro baštine" okupila je renomirane chefove, sommeliere, stručnjake za turizam, kao i predstavnike ključnih institucija, kako bi se analizirala, promovirala i sačuvala jedinstvena gastro baština regije.

Na panelu pod nazivom Proces stvaranja relevantnih turističkih doživljaja kojim je moderirao izv. prof. dr. sc. Tomislav Klarin, Sveučilište u Zadru, gastro manifestacije grada Paga predstavila je direktorica TZ Grada Paga Vesna Karavanić.

„Pag je nadaleko poznat kao izvrsna gastro destinacija koja nudi cijeli niz autohtonih, specifičnih namirnica od kojih su svakako najpoznatiji paški sir i janjetina. Pašku gastro scenu upotpunjava još cijeli niz namirnica i autohtonih jela koje su pravi mamac za gurmane.

Tu su i skuta, originalni proizvodi Benediktinskog samostana sv. Margarite ( baškotini, štrike, rafajoli, kolacići, travarica) te još jedno bijelo zlato - paška sol što ga čini jedinstvenom i posebnom gastro destinacijom Pag ne samo u Zadarskoj županiji, Hrvatskoj već puno šire“, rekla je Karavanić uz napomenu da je prezentirala manifestacije Pag na meniju i Misec paške soli.

Kao što je poznato, TZ Grada Paga je nekoliko godina razvijala gastro projekt Pag na meniju u suradnji sa nositeljem projekta Srednjom školom Bartula Kašića, Udruženjem obrtnika Pag i ostalim turističkim zajednicama. Od 2019. godine TZ Grada Paga započela je održavanje gastro manifestacije Pag na meniju oslanjajući se na ovaj projekt koji se temelji na njihovom višegodišnjem projektu/manifestaciji „Ca, ča, što se nekad kuhalo na mom otoku“.

„Ova naša višednevna gastro manifestacija održava se u terminu vikenda prvog svibnja kada bilježimo prvi veći broj gostiju, a pokrovitelji su Zadarska županija i TZ Zadarske županije. Dakle, u dogovoru s našim ugostiteljima tih dana nude se paški specijaliteti po promotivnim cijenama u objektima koji nose oznaku „Pag na meniju“ uz dalmatinsku pismu u điru.

U sklopu manifestacije Pag na meniju, osim uključenih lokalnih restorana i konoba nositelja oznake Pag na meniju, pridružili smo i ostale: organizirali smo izložba fotografija, Dan otvorenih vrata u Paškoj sirani i radionice "Kako nastaje najbolji sir na svijetu?" , Pašku solanu kroz „Jutro u poljima soli radionicu filcanja vune, šetnju „Ulicama našeg grada...“ pod vodstvom stručnog vodiča koji će ih upoznati sa bogatom poviješću, tradicijom i znamenitostima grada Paga, za ljubitelje outdoora organiziran je Hiking na Sveti Vid, najviši vrh otoka Paga, sajam promocije otočnih proizvoda „Najboje od Paga” u koji su uključeni lokalni proizvođači autentičnih, domaćih proizvoda koji odražavaju tradiciju, kvalitetu i jedinstveni okus Paga.

Manifestacija „Pag na meniju“ puno je više od gastronomske i cilj TZ Grada Paga nije bila samo gastronomija već cjelokupna ponuda kojom grad Pag raspolaže i koja je zanimljiva našim posjetiteljima tako da smo željeli pružiti doživljaj našeg grada u pravom smislu riječi jer grad Pag zaista ima što ponuditi.“, kazala je Karavanić i nastavila: „TZ Grada Paga je u sklopu projekta može pohvaliti s najviše oznaka – čak sedam od ukupno trinaest nositelja oznake Pag na meniju i četiri od pet partnera su s područja grada Paga.

Posljednje dvije godine mjesec rujan obogaćen je manifestacijom Misec paške soliI- misec soli, sira, vina, kulture i autohtonih paških proizvoda koje vrijedi vidjeti i kušati koju organizira Solana Pag u suradnji s TZ Grada Paga, Paškom siranom i malim proizvođačima otoka Paga.

Za slijedeću godinu planirali smo organizirati nova gastro događanja u vremenu pred i posezone za koje vjerujem da će biti vrlo atraktivne.“ TZ Grada Paga je na nekoliko atraktivnih gastro prezentacija u inozemstvu vodila učenike i nastavnike Ugostiteljskog usmjerenja SŠ Bartola Kašića kako bi ih motivirali na daljnji rad i ukazali na posebnost njihovog zanimanja.

Kroz nekoliko godina TZ Grada Paga financirala je troškove manifestacije Ca, ča, što se nekad kuhalo na našem otoku koja se održavala na Trgu Petra Krešimira IV, zatim financirala dizajn i izradu oznake Pag na meniju i još neke aktivnosti vezane za projekt.
Vesna Karavanić se zahvalila na povjerenju i TZ Zadarske županije koja redovito poziva TZ Grada Paga kod prezentacija gastronomske ponude na turističkim sajmovima kao i na zasebnim prezentacijama koje su se pokazale kao puni pogodak kao što su Munchen, Berlin, Beč, Pariz, Budimpešta, Pečuh.

„Veseli me i činjenica da je kod posjeta mnogobrojnih novinara Zadarskoj županiji, grad Pag nezaobilazna destinacija upravo zbog jedinstvene autohtone gastro ponude koja je prepoznata i u svijetu kao i ostalih vrijednosti koje nudi naš grad“, zaključila je Vesna Karavanić.

Učenici ugostiteljskog usmjerenja Srednje škole Bartula Kašića Pag, u pratnji ravnateljice Marije Čemeljić Pećirko te nastavnika Tea Bukše i Ivana Cimpermana, sudjelovali su u posebnom dijelu programa koji je bio posvećen perspektivnim kuharima iz Zadarske županije, pod naslovom “Na mladima svijet ostaje", gdje su asistirali mladim chefovima pri pripremi jela. Stekli su dragocjeno iskustvo pripremajući jela od lokalnih namirnica po preporuci Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru.


Reci što misliš!