Događaji

gastro kutak

Advent u Zadru: Bili smo Kod Rođee, na Slavonskoj čaroliji i u Toplom kutiću

Advent u Zadru: Bili smo Kod Rođee, na Slavonskoj čaroliji i u Toplom kutiću

Obišli smo svaku kućicu i u nekoliko nastavaka donosimo vam selekciju ponude vrijednih i maštovitih ugostitelja koju su ove godine spremili za Zadrane i goste.

Slavonska čarolija

Veliku inovativnost i raznolikost ponude pronašli smo na kućici Slavonska čarolija, od ranije poznatoj zadarskoj publici. Nakon godine pauze vratili su se na spektakularan način i predstavili nam se trganom – janjetinom. Rolanu janjeću lopaticu pekli su sporo i nakon toga je u janjećoj masnoći istrgali na trakice. Mlada Anđela Jerković spretno ju je poslužila u pecivu sa bijelim umakom za kebab, malo rikole i crvenom kapulom. Za prste polizati!

Gastronomska ponuda na Adventu u Zadru 2024., četvrti dio Gastronomska ponuda na Adventu u Zadru 2024., četvrti dio

Ove godine imaju i lososa paniranog u orly smjesi s tartarom, koktel umakom i dinstanim tikvicama sa češnjakom. Imaju i ćevape rolane u šunki s domaćim dimljenim sirom i tankim tijestom.

Nakon obrade u fritezi izvana su hrskavi, a iznutra mekani i tope se u ustima… Moramo spomenuti i njihov koktel s potpisom, a zove se – Hot bećarac!

U njega idu sok od jabuke, loza, čili papričice, cimet i klinčić.

Topli kutić

I taman kad smo pomislili da smo sve već vidjeli i probali te kako bolje ne može, svratili smo do kućice Topli kutić. Tamo nam je dobro raspoložena ekipa pripremila jedan mirisni topli koktel, poslužili su nam i mekane fritule, a onda je na stol došao burger.

Barbecue verzija s domaćim umakom i stopostotno junećom pljeskavicom, koja se začinjava kad je stavljaju na grill ima u sebi i zelenu salatu, cheddar sir, pancetu i kisele krastavce u svježem pecivu.

Njihova verzija klasika potpuno je uspjela i predviđamo mu dobru prođu do kraja Adventa. U njihov Double Cheese Burger ide, uz junetinu, aioli i majoneza umak, cheddar i mozzarella i umjesto rajčice – pečena paprika.

Kod rođee, Lavova kućica i Didova kućica

Tri kućice istih vlasnika, veterana zadarskog Adventa koji su na njemu od prvog izdanja. Smještene na Trgu Petra Zoranića, ravno pred adventskom pozornicom, prepoznatljive su po rezovima raznih vrsta kobasica koje imaju u svojoj ponudi. Slažu se u nekoliko katova i u tren oka spremne su za konzumaciju uz priloge po izboru. Imaju kobasice sa sirom, ljute i domaće koje se posebno za njih i ponudu na Adventu rade u zadarskom zaleđu. U klasičnoj ponudi ovih triju kućica našli su se i hot dog, hamburger i fritule.

Uz jedan dodatak – ako tražite vruću čokoladu, kremastu, gustu i ukusnu, naći ćete je na pultu kućice Kod rođee.

Winter Joy

Na ovoj kućici pohvalili su nam se šiš ćevapima i rolicama s cimetom. Ćevap je punjen sirom u toplom i mekanom pecivu s umakom i komadićima mladog luka, vrlo ukusan, sočan i hrskav.

Imaju nekoliko vrsta burgera, među kojima ističu Double Smash Burger s dvije pljeskavice od junetine od po 100 grama. Tu su i domaće kobasice, hrenovke, pomfrit običan, batat, odnosno batat s tartufima i sirom. Nude i tri vrste koktela s viskijem i sirupima te rumom, ali i kuhani gin i vino. Ovoj ličkoj ekipi rolice s cimetom na kućicu dostavljaju triput dnevno kako bi uvijek bile svježe, sočne i ukusne gostima.


Reci što misliš!