gastro kutak
Advent u Zadru: Bili smo Kod Rođee, na Slavonskoj čaroliji i u Toplom kutiću
Obišli smo svaku kućicu i u nekoliko nastavaka donosimo vam selekciju ponude vrijednih i maštovitih ugostitelja koju su ove godine spremili za Zadrane i goste.
Slavonska čarolija
Veliku inovativnost i raznolikost ponude pronašli smo na kućici Slavonska čarolija, od ranije poznatoj zadarskoj publici. Nakon godine pauze vratili su se na spektakularan način i predstavili nam se trganom – janjetinom. Rolanu janjeću lopaticu pekli su sporo i nakon toga je u janjećoj masnoći istrgali na trakice. Mlada Anđela Jerković spretno ju je poslužila u pecivu sa bijelim umakom za kebab, malo rikole i crvenom kapulom. Za prste polizati!
Ove godine imaju i lososa paniranog u orly smjesi s tartarom, koktel umakom i dinstanim tikvicama sa češnjakom. Imaju i ćevape rolane u šunki s domaćim dimljenim sirom i tankim tijestom.
Nakon obrade u fritezi izvana su hrskavi, a iznutra mekani i tope se u ustima… Moramo spomenuti i njihov koktel s potpisom, a zove se – Hot bećarac!
U njega idu sok od jabuke, loza, čili papričice, cimet i
klinčić.
Topli kutić
I taman kad smo pomislili da smo sve već vidjeli i probali te kako bolje ne može, svratili smo do kućice Topli kutić. Tamo nam je dobro raspoložena ekipa pripremila jedan mirisni topli koktel, poslužili su nam i mekane fritule, a onda je na stol došao burger.
Barbecue verzija s domaćim umakom i stopostotno junećom pljeskavicom, koja se začinjava kad je stavljaju na grill ima u sebi i zelenu salatu, cheddar sir, pancetu i kisele krastavce u svježem pecivu.
Njihova verzija klasika potpuno je uspjela i predviđamo mu dobru
prođu do kraja Adventa. U njihov Double Cheese Burger ide, uz
junetinu, aioli i majoneza umak, cheddar i mozzarella i umjesto
rajčice – pečena paprika.
Kod rođee, Lavova kućica i Didova kućica
Tri kućice istih vlasnika, veterana zadarskog Adventa koji su na njemu od prvog izdanja. Smještene na Trgu Petra Zoranića, ravno pred adventskom pozornicom, prepoznatljive su po rezovima raznih vrsta kobasica koje imaju u svojoj ponudi. Slažu se u nekoliko katova i u tren oka spremne su za konzumaciju uz priloge po izboru. Imaju kobasice sa sirom, ljute i domaće koje se posebno za njih i ponudu na Adventu rade u zadarskom zaleđu. U klasičnoj ponudi ovih triju kućica našli su se i hot dog, hamburger i fritule.
Uz jedan dodatak – ako tražite vruću čokoladu, kremastu, gustu i ukusnu, naći ćete je na pultu kućice Kod rođee.
Winter Joy
Na ovoj kućici pohvalili su nam se šiš ćevapima i rolicama s cimetom. Ćevap je punjen sirom u toplom i mekanom pecivu s umakom i komadićima mladog luka, vrlo ukusan, sočan i hrskav.
Imaju nekoliko vrsta burgera, među kojima ističu Double Smash Burger s dvije pljeskavice od junetine od po 100 grama. Tu su i domaće kobasice, hrenovke, pomfrit običan, batat, odnosno batat s tartufima i sirom. Nude i tri vrste koktela s viskijem i sirupima te rumom, ali i kuhani gin i vino. Ovoj ličkoj ekipi rolice s cimetom na kućicu dostavljaju triput dnevno kako bi uvijek bile svježe, sočne i ukusne gostima.
Vezane vijesti
-
Cataleya indoor Cup, ili dvoranski mali nogomet za dječake u Svetom Filipu i Jakovu, u svom drugom, od tri predviđena turnira, otišao je najdalje po pitanju zanimljivosti i draži sporta.
-
Pozivaju se na sudjelovanje čuvari baštine -proizvođači autohtonog proizvoda ninskog kraja. Turistička zajednica Grada Nina i Udruga šokolara Nin upućuju poziv zainteresiranim natjecateljima da se prijave u izboru za naj šokol i u ovoj godini.
Izdvojeno
-
Povodom obljetnice VRA Maslenica, u Kneževoj palači predstavit će se knjiga "Aljmaš, Dalj i Erdut u Domovinskom ratu", u utorak 21. siječnja u 16 sati
-
-
Otisak otpada od hrane ima šire utjecaje, pridonoseći 16 posto emisija stakleničkih plinova u Europskoj uniji povezanih s lancem opskrbe hranom. Stručnjaci ističu da bačena hrana rasipa vrijedne resurse poput vode, energije i rada te šteti okolišu.
-
Švicarska blitva, manje poznata superhrana iz obitelji cikle, ima brojne zdravstvene prednosti koje je čine vrijednim dodatkom svakodnevnoj prehrani.
Reci što misliš!