Crofish
Hrvati godišnje pojedu gotovo 23 kg ribe: Crofish kao jedini sajam ribarstva izravno promovira uspjehe cijelog sektora
Jedini međunarodni sajam ribarstva, ribarske opreme, akvakulture i sportova na vodi u Hrvatskoj, Crofish, spreman je za prve posjetitelje, na kojem će se tijekom tri dana trajanja predstaviti više od 80 domaćih i europskih izlagača.
Na vanjskom i unutarnjem izložbenom prostoru porečke dvorane
Žatika,
ukupne veličine 3.500 m 2 , posjetitelji će razgledati bogatu
ponudu proizvoda te raznih rješenja za ribarstvo i akvakulturu,
ribarsku opremu i alate, plovila, zaštitnu odjeću, opremu za
ribolov i sportove na vodi, kao i kompletnu opremu za uzgoj
školjkaša i ribe.
Svi dijelovi ovog bogatog programa zasigurno će doprinijeti
popularizaciji proizvoda ribarstva stanovništvu i turističkom
tržištu.
Prema posljednje dostupnim statistikama Ministarstva
poljoprivrede, potrošnja ribe
raste, pa je 2021. u Hrvatskoj potrošeno 22,9 kg ribe po glavi
stanovnika, i u daljnjem je porastu, dok je prosječna potrošnja
država članica EU 24,4 kg. Istovremeno, ukupna proizvodnja u
morskoj akvakulturi u 2023. iznosila je 23.150 tona, pri čemu
prednjači porast orade (komarče) i brancina (lubina), dok u
slatkovodnoj iznosi 3.700 tona, a prvo mjesto zauzima šaran.
Ispravna valorizacija pomorstva i ribarstva motivacija je za pokretanje sajma Crofish, ističe Robert Momić, predsjednik Obrtničke komore Istarske županije i predsjednik organizacijskog odbora sajma. „S obzirom na naše morsko i riječno bogatstvo, zadovoljstvo nam je što se na sajmu predstavljaju brojni domaći izlagači s proizvodima podrijetlom iz akvakulture, a svjetske kvalitete.
Afirmacija akvakulture i promocija proizvodnje i potrošnje ribe
je iznimno važna, a svake godine u studenom i Crofish daje tome
svoj obol. Kao jedini sajam koji se bavi ribarstvom, organiziramo
ga kako bismo posjetiteljima približili važnost mora i rijeka i
njihove zaštite, bogate ribarske i pomorske tradicije, ali i
gospodarskog potencijala
koji ovaj sektor ima“, poručuje Momić na otvorenju 16. sajma
Crofish.
Ulaz na sajam besplatan je, a od 22. do 24. studenoga očekuje se
više od 4.000 posjetitelja iz Hrvatske i regije, tijekom kojeg će
svi zainteresirani moći doživjeti sve aspekte Crofisha – od
profesionalnog do stručnog, edukativnog, gastronomskog i
sportskog. Tako je i ove godine posebna pažnja posvećena
edukativnom dijelu, gdje će predstavnici uprava za ribarstvo i
znanstvenici iz Hrvatske, Slovenije, Italije i
Crne Gore razgovarati o stanju u ribarstvu, ali i sve većem
utjecaju klimatskih promjena na riblji fond, a sve s ciljem
stvaranja održivog ribarstva za buduće generacije.
Na svečanom otvorenju novog Crofisha, gradonačelnik Grada
Poreča-Parenzo, Loris Peršurić, zahvalio je organizatorima na
pripremi još jednog izdanja.
„Poreč se još jednom pokazao kao izvrstan domaćin i destinacija
za ovako velike manifestacije. Naša infrastruktura, lokacija
dvorane i iskustvo jamstvo su svakom gostu da će dobiti najbolju
uslugu i posvetiti se poslu radi kojega je i došao. Organizatori
su i ove godine donijeli puno inovacija i noviteta, ne samo
unutar i oko Žatike, nego i na Rivi, a ispred nas je jedan sunčan
jesenski vikend, idealan za razgledavanje svega što sajam nudi“,
poručio je Peršurić.
Osim izlagačkog dijela, svakoga se dana održava i Cooking show,
gdje će vrhunski chefovi Gianpaulo Sardot, Emanuel Melon, Dean
Gluhak Milena d.o.o., Martin Vižintin, Martin Bukovac, Saša
Pribičević, Mark Obradović, Kristijan Kovačević, ali i bivša
kandidatkinja emisije Masterchef, Gaia Zec i Tuna show by Petar
Stojković, za posjetitelje pripremati tradicionalna i moderna
jela od ribe i morskih plodova, istovremeno
spajajući kontinentalnu i obalnu Hrvatsku.
Tako je dio sajma posvećen i specijalitetima od slatkovodne ribe,
a Športsko ribolovno društvo Đurđenovac u Poreču će pripremiti
najpoznatijeg predstavnika slatkovodnih
riba, šarana, po tradicionalnom slavonsko-baranjskom receptu.
Uz unutarnji i vanjski prostor dvorane Žatike, Crofish se prostire i na područje bivšeg Carinskog gata na porečkoj rivi, gdje će posjetitelji moći posjetiti i razgledati više različitih vrsta plovila i razgovarati s njihovim posadama.
Sajam nudi i dječji kutak i edukativno – kreativne radionice s animatorima, kao i besplatna probna ronjenja u grijanom bazenu ispred Žatike, a u akvatoriju ispred Poreča održat će se i jedriličarka regata i natjecanja u udičarenju iz usidrene brodice, udičarenju za juniore štapom s obale i lov grabežljivca živim mamcima i varalicama.
Uz sportska i gastronomska događanja, posjetitelje očekuje i više
od deset
stručnih predavanja. Organizator sajma je Udruženje obrtnika
Bujštine - Umag, uz potporu Obrtničke komore Istarske županije,
Grada Poreča-Parenzo, Istarske županije, Ministarstva
poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, Ministarstva zaštite
okoliša i zelene tranzicije, Ministarstva obrane, Ministarstva
mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva unutarnjih poslova i
Hrvatske obrtničke komore.
Sajam je moguće posjetiti u petak i subotu od 10 do 19 sati, odnosno do nedjelje u 18 sati, a za više informacija posjetite službenu stranicu www.crofish.eu. Sajam Crofish sufinanciran je sredstvima Europske unije iz programa za ribarstvo i akvakulturu, mjere IV.3 „Stavljanje na tržište proizvoda ribarstva i akvakulture“ Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.
Izdvojeno
-
Banana je poznata kao zdrava namirnica puna vitamina i minerala. Hranjiva je pa je uvijek preporučjivo imati jednu pri ruci između obroka i u slučaju da ste na dijeti ili posebnom režimu prehrane.
-
U sklopu 220. obljetnice osnutka Gimnazije Vladimira Nazora u multimedijalnoj dvorani održana debata na temu „Treba li provesti reformu gimnazijskog programa“ u kojoj su sudjelovali članovi školskog debatnog kluba Bešumni.
-
Troškove za liječnike pokrila je Hrvatska liječnička komora Zadar, dok je iznos tečaja za medicinske sestre podmirila Opća bolnica Zadar.
-
Pročitajte dnevni horoskop i doznajte što vam za današnji dan predkazuju zvijezde
Reci što misliš!