štorije o'spize
U ambijentu splitske Peškarije Kolan i Pag predstavili svoju gastro priču
Štorije o’spize promiču dalmatinsku tradiciju i način života, s posebnim naglaskom na Mediteransku prehranu, koja je uvrštena na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.
Štorije o’spize promiču dalmatinsku tradiciju i način života, s posebnim naglaskom na Mediteransku prehranu, koja je uvrštena na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.
Protekli vikend u ambijentu splitske Peškarije, manifestacija Štorije o’ spize i vina okupila je domaće vinare, uljare i OPG-ove. Na manifestaciji je sudjelovala i Turistička zajednice općine Kolana zajedno s Udrugom proizvođača Paškog sira. Paški sir je jedan od najcjenjenijih hrvatskih gastronomskih proizvoda i ponos otoka Paga.
Program su upotpunili nastup članova KUD-a Bartol Kašić koji su
izveli kolanjski tanc.
Posjetitelji su imali priliku kušati vina, pršut, sir, soparnik,
likere i druge lokalne proizvode.
Posebnost ove manifestacije leži u predstavljanju autohtonih i gotovo zaboravljenih sorti vina dalmatinskoga kraja, koje je rijetko moguće pronaći u komercijalnoj ponudi.
Sabina Gligora Sabalić, direktorica TZ Kolan kaže da su ponosni na svoju kulturu koju je za ovu priliku prezentirao KUD Bartul Kašić, kao i na svoje proizvode, posebno na paški sir. O kakvim se sirevima radi objasnila je Martina Pernar Škunca, predsjednica Udruge proizvođača paškog sira.
Vezane vijesti
-
Udruga za očuvanje i promicanje običaja i tradicije Dikla, Kveštura i ove godine pripremila je atraktivno uprizorenje živih jaslica u Diklu kod bunara u četvrtak 26. prosinca!
-
Klub zadarskih studenata u Zagrebu uspješno je organizirao humanitarnu akciju u kojoj su prikupljali dobrovoljne priloge za Udrugu za autizam Zadar, a sve zahvaljujući vašem velikom srcu i zajedničkom trudu!
-
Matična škola je donirana sredstva iskoristila za kupnju nove ploče za kuhanje, koja će značajno unaprijediti rad školske kuhinje i omogućiti bolje uvjete za pripremu obroka.
Izdvojeno
-
Policija od sutra, 27. prosinca, pa do 1. siječnja dopušta korištenje snažnije pirotehnike u Hrvatskoj, a povodom toga poslala je priopćenje i pozvala na oprez prilikom korištenja pirotehničkih sredstava.
-
Poznato je da hladniji mjeseci donose promjene u prehrambenim navikama, metabolizmu i razini energije. Smanjena dostupnost svježeg sezonskog voća i povrća dodatno otežava održavanje raznovrsne prehrane. Tople juhe u ovom periodu postaju savršen izbor – zasitne su, okrepljujuće i lako se prilagođavaju sezonskim potrebama tijela.
-
Nastup će se održati na Trgu Petra Zoranića ove subote s početkom u 21 sat.
-
Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na društvenim mrežama i još jednom naglasio da će braniti hrvatsku demokraciju.
Reci što misliš!