Događaji

#predsjedničkiizbori2024

Michelle Obama oštro kritizirala Trumpa na skupu potpore Kamali Harris u Michiganu

Michelle Obama oštro kritizirala Trumpa na skupu potpore Kamali Harris u Michiganu
Profimedia

Michelle Obama uputila je u subotu gorljivu poruku podrške Kamali Harris na skupu demokrata u Michiganu, dok je Republikanac Donald Trump snubio muslimanske birače u toj saveznoj državi koja bi mogla biti presudna za ishod američkih predjsedničkih izbora.

U Michiganu se Kamala Harris i Trump bore za birače koji uključuju arapsko-američko i muslimansko stanovništvo zabrinuto zbog izraelskog bombardiranja Gaze, te sindikalne radnike zabrinute zbog utjecaja električnih vozila na američku automobilsku industriju čije je sjedište u Detroitu, najvećem gradu u državi.

Izbori su 5. studenog, ali u Michiganu je u tijeku prijevremeno glasovanje, kao i u mnogim drugim državama.

U gradu Kalamazoou na jugu Michigana Kamala Harris je istaknula razlike između sebe i Trumpa u pitanjima kao što su prava na pobačaj, porezi i zdravstvena skrb, ali prvo je Michelle Obama, popularna supruga bivšeg predsjednika Baracka Obame, zapalila publiku istaknuvši razlike između dvoje kandidata na temelju osobnog karaktera i kvalifikacija, rekavši da postoje dvostruki standardi u tome kako se postupa prema Trumpu i Harris.

"Nadam se da ćete mi oprostiti što sam pomalo frustrirana što neki od nas odlučuju ignorirati Trumpovu veliku nesposobnost dok traže od Kamale da nas zasljepljuje na svakom koraku", rekla je bivša prva dama, pozivajući sve neodlučne birače da ne budu zaslijepljeni.

Michelle Obama se također opširno osvrnula na zdravlje žena, rekavši da Trump nije uspio pokazati razumijevanje njegove složenosti i da bi njegova obećanja da će ukinuti zakon o pristupačnoj skrbi donesen tijekom predsjedničkog mandata njezina supruga utjecala na "cijelo zdravlje žena, sve".

"Tijekom zadnjih osam godina Donald Trump je postao zbunjeniji, nestabilniji i ljući, i jasno je da je postao sve nekontroliraniji. Ali zadnji put barem je bilo ljudi koji su ga mogli kontrolirati. Pogledajte, ovaj put nisu s njim", rekla je Harris.

Govoreći na skupu izvan Detroita, Trump je rekao da se upravo sastao sa skupinom lokalnih imama, poručujući da zaslužuje potporu muslimanskih glasača jer će okončati sukobe i donijeti mir na Bliski istok.

"To je sve što žele", rekao je Trump u predgrađu Detroita Novi, također obećavši radnicima automobilske industrije da će preokrenuti ekonomski pad u području Detroita i diljem zemlje.

Trump u potpunosti podržava Izrael, ali nije rekao kako bi ondje okončao sukob.

Unatoč tome čini se da Trump dobiva potporu nekih muslimanskih Amerikanaca koji su uznemireni podrškom predsjednika Joea Bidena i Kamale Harris Izraelu, i unatoč tome što je Trump zabranio imigraciju iz nekih zemalja s muslimanskom većinom u svom prvom predsjedničkom mandatu.

Imam Belal Alzuhairi iz Islamskog centra Detroita pridružio se Trumpu na pozornici, rekavši: "Tražimo od muslimana da stanu uz predsjednika Trumpa jer on obećava mir."

S nekih 8,4 milijuna registriranih birača i 15 glasova u izbornom koledžu od 270 potrebnih za pobjedu, Michigan je jedna od sedam američkih država koje će odlučiti o izborima.

Dio je skupine zemalja koje se uz Pennsylvaniju i Wisconsin smatraju presudnima za izbore.

Kamala Harris vodi pred Trumpom na nacionalnoj razini s malom razlikom - 46 posto prema 43 posto, pokazala je nedavna anketa Reuters/Ipsos.

U Michiganu Harris vodi s još manje - 47,6 posto prema 47,1 posto, prema agregatoru anketa FiveThirtyEight.

Do sada je glasovalo 19,5 posto registriranih birača u Michiganu, ili gotovo 1,42 milijuna ljudi, priopćile su u petak vlasti Michigana.


Reci što misliš!