Događaji

#zdravlje

Do sredine listopada 8130 mamografskih pregleda

Do sredine listopada 8130 mamografskih pregleda
PIXSELL

Listopad je jesenski mjesec, no ipak, ako pitate žene, njegova boja nije boja žutog lišća. Listopad je ružičasti mjesec, mjesec borbe protiv raka dojke.

Prilika je ovo za sve nas da se iznova podsjetimo kako je potrebno na vrijeme započeti s brigom o svom zdravlju. Naglasak je na poticanju žena na redovito obavljanje pregleda jer – karcinom je moguće „uhvatiti“ na vrijeme.

Jednom mjesečno potrebno je izvršiti samopregled dojki. Žene u dobi od 30 do 40 godina jednom godišnje bi trebale obaviti ultrazvučni pregled, dok se iznad 40.godine života savjetuje odlazak na mamografiju svake dvije godine. Kod žena s povećanim rizikom potrebno je i ranije krenuti s preventivnim pregledima te ih je potrebno obavljati u češćim intervalima.

U tekućoj je godini, do 18. listopada, u Općoj bolnici Zadar obavljeno ukupno 8130 mamografskih pregleda.

4840 žena na Odjel za kliničku radiologiju stiglo je po primitku poziva u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke koji se provodi od 2006.godine i odnosi se na žene u dobi od 50 do 69 godina. Njima na kućne adrese stigne pozivno pismo s točno navedenim terminom pregleda. 3290 žena u ovoj je godini mamografski pregled obavilo po preporuci obiteljskog liječnika, preko „uputnice“. U odnosu na prethodnu godinu, u našoj je ustanovi obavljeno 220 mamografija više. Raduje što se u sklopu Nacionalnog programa odazvalo 89 žena više nego li u 2023., no nažalost još uvijek značajan broj žena zanemaruje ovaj poziv koji ponekad zaista život znači. Karcinom dojke je, naime, u visokom postotku izlječiv ukoliko se dijagnoza postavi u ranom stadiju i ukoliko se ispravno liječi, a upravo je mamografija „zlatni standard“ u otkrivanju raka dojke.

Stoga u listopadu, mjesecu borbe protiv raka dojke, učinite nešto za sebe. Odazovite se na besplatni mamografski pregled. Opća bolnica Zadar u potpunosti je zaokružila dijagnostiku karcinoma dojke, a naši najsuvremeniji uređaji rak mogu otkriti u lokaliziranoj fazi kada su izgledi za oporavak jako visoki.

Svako „preskakanje“ redovitih pregleda udaljava vas od mogućnosti da bolest otkrijete na vrijeme. Ne zaboravite, rak je težak suparnik, no nije nepobjediv!

 


Reci što misliš!