Događaji

Greenpeace:

Skandal oko Krškog 2 razotkrio strah elita od nuklearnog neuspjeha

Skandal oko Krškog 2 razotkrio strah elita od nuklearnog neuspjeha

Nakon razotkrivanja skandaloznog pokušaja slovenskih političkih stranaka da izigraju referendumski proces kako bi progurali nuklearni projekt, slovenski je parlament danas glasao za otkazivanje referenduma, prethodno zakazanog za 24. studenog, o izgradnji novog nuklearnog bloka Krško 2 (NEK2), za čiju je realizaciju zainteresirana i Hrvatska.

Glavne slovenske političke stranke usuglasile su se oko odustajanja od referenduma, nakon što su na slovenskoj televiziji nedavno objavljene snimke neformalnog razgovora predstavnika stranaka koje su pokazale da zapravo referendumska volja birača ne bi imala nikakvu težinu.

Greenpeace takve političke manevre koji neodgovorno obmanjuju javnost o projektima nuklearne energije smatra neprihvatljivima. Organizacija za zaštitu okoliša poziva na razvoj otpornog energetskog sustava, temeljenog na obnovljivim izvorima energije koji svima mogu jamčiti pristupačnu energiju i osigurati buduću konkurentnost Slovenije.

Slovenija je jedina zemlja u EU koja gotovo pa i ne koristi energiju vjetra. Usprkos tome, umjesto da razvijaju otporan energetski scenarij temeljen na obnovljivoj energiji sunca i vjetra kojim bi se odgovorilo na izazove klimatske krize, sve parlamentarne stranke izuzev Levice, uključujući i vodeću vladajuću koalicijsku stranku Svoboda te vodeću oporbenu stranku SDS, pokušale su progurati projekt NEK2, kršeći demokratske norme.

Greenpeace smatra da se odluke o novim nuklearnim elektranama ne smiju donositi bez
pravodobnog i potpunog informiranja građana o projektu i bez suglasnosti stanovništva koje će morati snositi posljedice ovako skupe i opasne investicije. Investitor GEN Energija trenutno ne treba političku suglasnost niti potporu slovenskog naroda da nastavi s projektom NEK2.

Prema riječima Roberta Goloba, premijera Slovenije, u pripremi je zakon NEK2 koji bi trebao sadržavati “određene zaštitne mjere”. Greenpeace Slovenija i njegovi partneri zahtijevaju da zakon referendum uključi kao preduvjet za konačnu odluku o investiciji koja se očekuje 2027/2028. godine.


Reci što misliš!