Događaji

projekt vrijedan 7 milijuna eura

Općina Pašman nositelj projekta super brzog interneta na Ugljanu i Pašmanu

Općina Pašman nositelj projekta super brzog interneta na Ugljanu i Pašmanu
TZO Pašman

Općina Pašman, kao nositelj projekta, osigurala je 5,447.924 eura bespovratnih sredstava za razvoj širokopojasne infrastrukture na otocima Ugljanu i Pašmanu.

Partneri u projektu su općine Preko, Kali, Kukljica i Tkon, koje su s Općinom Pašman kao nositeljem projekta potkraj prošle godine prijavili zajednički projekt razvoja širokopojasne infrastrukture na poziv na dodjelu bespovratnih sredstava „Provedba projekata u sklopu Okvirnog nacionalnog programa za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja“ Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Cilj projekta je omogućiti super brzi internet s minimalnom brzinom od 100 Mbit/s, čime će se osigurati digitalni napredak lokalne zajednice, što je jedan od osnovnih preduvjeta za ubrzavanje gospodarskoga razvoja i povećavanja razine društvenog prosperiteta.

Projektom će biti implementirana nepokretna pristupna širokopojasna mreža sljedeće generacije (NGA) koja će u što većoj mjeri imati i obilježja mreže vrlo velikog kapaciteta (VHCN). U pogledu brzina, cilj je da NGA mreža, odnosno mreža vrlo velikog kapaciteta, podržava minimalne brzine širokopojasnog pristupa od 100 Mbit/s, s mogućnošću ostvarivanja brzine veće od 1 Gbit/s.

Bespovratna sredstva u iznosu od 5,447.924 eura za financiranje projektnog prijedloga, čija je ukupna vrijednost 7 milijuna eura, osigurana su iz programa Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.


Reci što misliš!