Događaji

Projekt DIGIHEALTH

Opća bolnica Zadar priprema se uvođenje krioablacije u terapiji onkoloških bolesnika

Opća bolnica Zadar priprema se uvođenje krioablacije u terapiji onkoloških bolesnika
OB Zadar

Sve se radi kako bi se u zadarsku Opću bolnicu što skorije uvela nova tehnologija za krioablaciju pod nadzorom kompjuterizirane tomografije (CT-a) kojom će se unaprijediti liječenje karcinoma.

Tim Opće bolnice Zadar u sastavu Andrija Božanić, dr.med. i Zoran Šloser, bacc. radiol. techn., boravio je u Zagrebu na studijskom putovanju u sklopu projektnih aktivnosti projekta DIGIHEALTH, čiji je nositelj naša ustanova.

Ovaj moderni postupak liječenja karcinoma u Hrvatskoj je po prvi put izveden prije nekoliko mjeseci. To je mikroinvazivna metoda kojom se tankom sondom ulazi u samo tumorsko tkivo.

Ono se izlaže ekstremno niskim temperaturama i na taj se način uništava tumorsko, a štedi zdravo tkivo. Naš je tim, na primjerima dobre prakse, uvidio sve prednosti ove metode te će svoja iskustva prenijeti kolegama u OB Zadar.

Prije provedbe pilot aktivnosti uvođenja metode liječenja krioblacijom i nabave potrebne opreme, OB Zadar, kao vodeći partner na projektu DIGIHEALTH te partnerske ustanove Sveučilišna klinička bolnica u Mostaru, Javna zdravstvena ustanova Opšta bolnica „Blažo Orlandić“ Bar i Sveučilište u Mostaru, moraju izraditi zajednički prekogranični protokol za implementaciju inovativnih rješenja u prekograničnom području na temu krioablacije.

Članovi Međunarodnog upravnog odbora projekta posjetit će zdravstvene centre izvan programskog područja kako bi osigurali dobru implementaciju novih tehnologija.

Zahvaljujući projektu DIGIHEALTH zadarska će bolnica uskoro u terapiju onkoloških pacijenata uvrstiti krioablaciju i tako, nadaju se liječnici, ne samo produljiti njihove živote, nego izliječiti bolesnike koji do sada nisu imali takvu mogućnost.


Reci što misliš!