Događaji

#aktualno

Završetak radova na sanaciji lukobrana u luci Biograd

Završetak radova na sanaciji lukobrana u luci Biograd

Radovi na sanaciji lukobranskog objekta luke Biograd na Moru započeli su krajem rujna 2023. godine, a završeni su u listopadu 2024. godine.

Lukobran, čija je duljina približno 113 metara i tlocrtnog je oblika slova "L", suočavao se s ozbiljnim oštećenjima koja su ukazivala na narušenu stabilnost i nosivost. Tokom sanacije, izvedeni su radovi na demontiranju izvornih kamenih elemenata, koji su nakon čišćenja i uklanjanja nedostataka ponovo ugrađeni.

Također, izvršeni su temeljni iskopi i izgrađeni novi podmorski i nadmorski obalni zidovi,
dok je školjera dohranjena potrebnim obrambenim kamenom. Postavljeni su novi kameni elementi, a na naknadni zahtjev konzervatorskog odjela, visinska kota obale podignuta je za 30 cm.

Završetkom ovog projekta postići će se mehanička otpornost i stabilnost lukobrana, čime će se poboljšati zaštita luke od valovanja, zahvaljujući novom parapetnom zidu.

Također, sanacija lukobrana značajno je doprinijela poboljšanju vizure mjesta, čime je Biograd na Moru postao još atraktivnija destinacija za posjetitelje i lokalne stanovnike.
Radovi su izvedeni u skladu s glavnim projektom izrađenim od strane projektanta Gorana Vege (Obala d.o.o.).

Ukupna vrijednost radova iznosi 1.306.374,96 eura s uračunatim PDV-om, a izvođač radova je tvrtka Kali gradnja d.o.o. Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Grada Biograda na Moru, Zadarske županije i Županijske lučke uprave Zadar.


Reci što misliš!