Događaji

#unizd

Održan znanstveni skup „Nasljeđe odgovorne sociologije – In memoriam Vjeran Katunarić“

Održan znanstveni skup „Nasljeđe odgovorne sociologije – In memoriam Vjeran Katunarić“

U Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru danas je u održan znanstveni skup „Nasljeđe odgovorne sociologije – In memoriam Vjeran Katunarić“, u povodu godišnjice smrti ovog uglednog profesora sociologije.

Katunarić je ostavio je dubok trag u akademskoj zajednici kroz svoj rad, predanost i kritičko promišljanje raznih društvenih pitanja. Tijekom svoje bogate karijere, istraživao je etničke odnose, kulturnu politiku, teoriju društva i estetsku sociologiju.

 Za svoj izniman rad dobio je mnoga priznanja, uključujući Orden Danice s likom Marka Marulića, godišnju nagradu za znanost Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Državnu nagradu za životno djelo u području društvenih znanosti i priznanje „Rudi Supek“ Hrvatskog sociološkog društva. 

Znanstveni skup, istaknuo je u pozdravnoj riječi prorektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Zvjezdan Penezić, prilika je da se prisjetimo iznimnog znanstvenog i akademskog naslijeđa koje je  Katunarić ostavio.

- Profesor Vjeran Katunarić ostavio je neizbrisiv trag u hrvatskoj sociologiji kroz svoje pionirske radove o etničkim odnosima, kulturnoj politici, teoriji društva i estetskoj sociologiji. Njegovo promišljanje društvenih izazova i predanost odgovornoj sociologiji bile su inspiracija mnogim generacijama studenata i kolega.

Njegov doprinos nije ostao neprimijećen, a nagrade i priznanja koje je dobio tijekom svoje karijere samo su jedan od dokaza njegove intelektualne veličine i značaja za društvene znanosti, rekao je Penezić, koji je pozvao sudionike da nastave razvijati ono što je profesor Katunarić započeo – odgovornu sociologiju koja nije samo teorijska, već usmjerena na stvaranje boljeg, pravednijeg društva. 

- Neka današnji skup bude ne samo spomen na velikog čovjeka i znanstvenika, već i poticaj za nastavak rada na temama koje su njemu bile najbliže, poručio je Penezić.
Sudionike je u ime Hrvatskog sociološkog društva pozdravio izv. prof. dr. sc. Sven Marcelić, koji je rekao kako je Katunarić bio utjelovljena erudicija hrvatske sociologije čija su istraživanja oblikovala ovu znanstvenu disciplinu, a o njegovoj ostavštini govorio je i izv. prof. dr.sc. Krešimir Žažar s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

- Njegov opus ostaje kao trajni zalog hrvatskih sociologiji. Bio je otvoren različitim idejama, kada su mu pristupali s drugačijih socioloških stajališta od njegovih uvijek je ostajao otvoren, zato su i teme koje je mentorirao toliko različite.

Njegov znanstveni habitus bio je usmjeren na poticanje tolerancije i etičnosti, istaknula je prof. dr. sc. Inga Tomić-Koludrović, koja je održala prvo izlaganje na znanstvenom skupu „Kontekstualizacija teorijskog doprinosa Vjerana Katunarića hrvatskoj sociologiji“.
U nastavku skupa problematizirali su se dodiri Katunarića i historijske sociologije, binarnih opozicija u društvenoj teoriji, istraživanja kulturnih politika i nove javne kulture.
 


Reci što misliš!