Događaji

prizma

ZAMPove glazbene radionice otkrile bisere iz škafetina šarolike i bogate zadarske scene

ZAMPove glazbene radionice otkrile bisere iz škafetina šarolike i bogate zadarske scene

Petak koji je za nama, dio zadarskih glazbenika pamtit će po jedinstvenoj prilici da doznaju više o digitalnim platformama, postavljanju vlastite glazbe na njih kao i prilici da svoju glazbu poslušaju u prijateljskom ozračju s kolegama i cijenjenim hrvatskim producentom Denisom Mujadžićem – Denykenom.

Ove besplatne edukativne radionice organizirala je, u sklopu cjelogodišnjeg koncertnog programa Urbofon Live, stručna služba Hrvatskog društva skladatelja – ZAMP, čiji je voditelj Odjela digitalnih tehnologija, Miro Tabak, s okupljenim polaznicima podijelio korisne informacije o tome kako autorsku glazbu pozicionirati na digitalne platforme ali i poboljšati svoju online zaradu od digitalnih servisa. U tom smislu, Tabak je istaknuo da kad je pjesma gotova, to je tek početak priče i treba pomno isplanirati cijeli proces objavljivanja pjesme kako bi se ostvarili određeni benefiti.

Nakon kratke stanke, uslijedila je druga ZAMP-ova radionica/slušaonica, koju je vodio jedan od najpoznatijih hrvatskih glazbenih producenata, Denis Mujadžić Denyken, dobitnik brojnih strukovnih nagrada koji je u 35-godišnjoj karijeri kumovao nastanku kultnih albuma Pipsa, Majki, Jinxa, Hladnog piva i brojnih drugih domaćih autora.

Prisjetivši se svojih glazbenih početaka, istaknuo je da je za svakog glazbenika ili producenta važno da sve sugestije provuče kroz svoj osobni filter i razmisli hoće li prijedloge koje im on da uvažiti i koristiti u razvoju pjesama.

- Mnogi misle da mogu poboljšati nešto kasnije, ali produkcija zapravo zahtijeva donošenje pravih odluka u pravo vrijeme. Ako vam neki zvuk gitare zazvuči savršeno, snimite ga odmah jer taj zvuk predstavlja karakter vaše pjesme. U današnjem moru glazbe, gdje se svakodnevno učita 160 tisuća novih pjesama na streaming servise, svi se borimo za vidljivost. Karakter je ono što vas može istaknuti u toj masi, poručio je Denyken.

Na slušaonici su sudjelovali zadarski bendovi, projekti i kantautori - Seven and Counting, Belleti, Jeremiah’s, The Billy, Dead Within, Nimbus, Soorovah, Ambroz Brzić, Elkan Petrov i Lovre Ćustić, čije je materijale Denyken od srca pohvalio, kazavši kako bi mu život bio ljepši kada bi njihova glazba bila mainstream i prisutna na radijima, navodeći neke od kultnih bendova 80-ih koji se u današnje doba ne bi probili uz ovakva “pravila igre”.

Oduševljenje radionicom nisu krili ni sami polaznici.

- Denyken, kao velikan muzičke produkcije, imao je utjecaj na heroje žanrova muzike koje slušam pa time indirektno i na mene. Vjerujem da je svima na radionici bilo jako zanimljivo čuti sto Denyken misli o našim pjesmama, izjavio je Frane Škara iz benda Jeremiah's.  

- Sudjelovala sam do sada na nekoliko ZAMP-ovih radionica i toplo bi ih preporučila svima koji žele unaprijediti svoje znanje o glazbenoj industriji. Posebno veseli što smo ih sad imali i u Zadru jer na svakoj radionici saznaš nešto novo, upoznaš nove ljude i imaš mogućnost napredovanja u shvaćanju kako glazbena industrija funkcionira, poručila je Mateja Miočić – Myousiq.

Da su joj radionice bile vrlo korisne potvrdila je i Andrea Dugandžić koja uz zadarski bend Nikola’s Cage, odnedavno ima svoj solo projekt Soorowah. - Miro nam je prenio mnoštvo informacija koje vjerojatno nigdje drugdje ne bi čuli, a druženje s Denykenom je bilo nadrealno iskustvo. Zahvalna sam na ovakvoj prilici i jako vesela da se Zadar aktivirao te da imamo ovako korisna događanja, kao što je Urbofon Live. U budućnosti pozivam sve koji nisu bili da dođu jer, zaista, propustili ste mnogo! 

Veliki odaziv zadarskih glazbenika i producenata pokazao je koliko je onih koji žele naučiti više o ovim, za glazbenike, važnim temama, otkrio bisere koji još leže u škafetinima te koliko je zapravo šarolika i bogata zadarska scena. U prijateljskom ozračju, organizatori i sudionici izrazili su želju da ovakih sadržaja u Zadru bude što više i u budućnosti.

O Urbofon Live programu

Urbofon Live je cjelogodišnji koncertni program koji prati domaću nezavisnu glazbenu scenu zamišljen kao svojevrsni nastavak na radijsku emisiju Urbofon koja se od 2018. godine emitira na HR Radio Zadru. Ciljevi programa su razvoj i upoznavanje publike s recentnom hrvatskom nezavisnom glazbenom scenom, jačanje lokalne glazbene scene kroz povezivanje i umrežavanje s glazbenicima iz cijele Hrvatske, pozicioniranje Zadra na koncertnu kartu urbane glazbene scene u Hrvatskoj, razvoj kompetencija mladih u području kulturnih i kreativnih industrija kroz volonterski program i iskustveno učenje. Program je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture i medija, Hrvatskog društva skladatelja, pilot projekta AJMO!, Zadarske županije, Turističke zajednice Grada Zadra, a održava se u suradnji s Koncertnim uredom Zadar i uz podršku Varoške Pivovare, Papice i Centra nezavisne kulture Zadar. 

'AJMO!' je pilot projekt, rezultat višemjesečne suradnje i planiranja Ureda za izvoz glazbe Hrvatska s Ministarstvom kulture i medija RH koje i financira natječaj. Cilj projekta je poticanje koncertne aktivnosti u manjim sredinama i podršku domaćim glazbenicima i organizatorima u njihovom radu.


Reci što misliš!