Događaji

o borbi s rakom

Vedrana Rudan: "Moja prokleta djeca ne posjećuju umiruću majku, kako si posijala tako i žanješ"

Vedrana Rudan:
Goran Kovacic/PIXSELL

Književnica i novinarka Vedrana Rudan (74) u svibnju je otkrila kako boluje od karcinoma žučnih kanalića. Otada je često dijelila svoja razmišljanja o bolesti, ali i o vlastitom životu na svojoj stranici Rudan.info. Nedavno se osvrnula na odnos s djecom, ali i na brojne reakcije koje je izazvao jedan od njezinih tekstova.

"Ja na samrti, a moja djeca nigdje"

U ranijoj objavi Vedrana je iskreno pisala o svojoj borbi s rakom i osjećaju da je njezina djeca ne posjećuju dovoljno. "Ako niste čitali, prepričat ću vam sadržaj. Ja na samrti, brzožderući rak hara mojim krhkim tijelom, a moja prokleta djeca nikako da posjete umiruću majku," započela je Vedrana.

Nakon objave tog teksta, ističe da su reakcije bile burne. Neki su se čitatelji prepoznali u njezinim riječima, dok su drugi tek počeli preispitivati vlastite obiteljske odnose. Jedna prijateljica je, nakon čitanja, odlučila razbaštiniti sina, dok je jedan bratić odlučio prodati svoju kuću i preseliti u Trst, zaključivši da bi radije bio okružen Srbima nego vlastitom djecom.

"Čitatelji misle da svaka riječ odražava stvarnost"

Vedrana je u svom prepoznatljivom stilu nastavila analizirati odnos publike prema njezinim tekstovima. "S jedne strane mi je drago kad napišem nešto što će mnogi pročitati, s druge strane... Kako je moguće da čitatelji svaki moj tekst doživljavaju kao ispovijest, istinu, krik srca moga?" zapitala se književnica. Istaknula je da ne piše uvijek istinu o svojoj obitelji te da se često šali i pretjeruje.

Dodala je kako njezini tekstovi ponekad izazovu sažaljenje, dok je drugi osuđuju. "Jedni misle da sam jadna, bolesna i ostavljena, dok drugi misle da sam zlobna k*rvetina, zaslužila sve što mi se događa. Dobivam poruke tipa: 'Krepaj!' kao da oni neće," napisala je Rudan, aludirajući na čudnu percepciju javnosti prema bolesti i smrti.

Planiranje obiteljskog ručka

Na kraju, unatoč svemu, Vedrana je podijelila jednu stvarnu situaciju – planiranje obiteljskog ručka s djecom. "Ovaj vikend moja djeca i ja planiramo zajednički ručak u nekoj oštariji. Ali što ako me netko prepozna i shvati da se smijem u društvu vlastite djece? Sjeat ću si imidž žrtve, jeote!" zaključila je Vedrana Rudan u svom tipično duhovitom tonu.

 


Reci što misliš!