Događaji

#internet

Općina Pašman nositelj projekta kojem su odobrena bespovratna sredstva u iznosu od 5,5 milijuna eura

Općina Pašman nositelj projekta kojem su odobrena bespovratna sredstva u iznosu od 5,5 milijuna eura

Napredna elektronička komunikacijska infrastruktura predstavlja osnovni preduvjet za ubrzavanje gospodarskog razvoja i povećavanja razine društvenog prosperiteta na određenom području.

Izgradnjom mreža velikih brzina osigurava se podrška usvajanju novih tehnologija za digitalno gospodarstvo kao i za maksimalno povećanje socijalne i ekonomske dobrobiti lokalne zajednice.  

Važnost super brzog interneta su prepoznale i sve jedinice lokalne samouprave na otocima Pašmanu i Ugljanu te su krajem prošle godine, s Općinom Pašman kao nositeljem projekta, prijavili zajednički projekt razvoja širokopojasne infrastrukture na području Općina Pašman, Kali, Kukljica, Preko i Tkon na poziv na dodjelu bespovratnih sredstava „Provedba projekata u sklopu Okvirnog nacionalnog programa za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja“ Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Iz Ministarstva su Općinu Pašman kao nositelja projekta obavijestili da je donesena odluka o dodjeli bespovratnih sredstava iz programa Nacionalnog plana oporavka i otpornosti u iznosu od 5.447.924,92 eura za financiranje projektnog prijedloga čija je ukupna vrijednost 7 milijuna eura.

Ciljem projekta je implementacija nepokretne širokopojasne pristupne mreže na područjima Općina Pašman, Kali, Kukljica, Preko i Tkon na kojima trenutno nisu dostupne usluge širokopojasnog pristupa od najmanje 30 Mbit/s.

Projektom će biti implementirana nepokretna pristupna širokopojasna mreža sljedeće generacije (NGA) koja će u što većoj mjeri imati i obilježja mreže vrlo velikog kapaciteta (VHCN). U pogledu brzina, cilj je da NGA mreža, odnosno mreža vrlo velikog kapaciteta, podržava minimalne brzine širokopojasnog pristupa od 100 Mbit/s, s mogućnošću ostvarivanja brzine preko 1 Gbit/s.

Sljedeći korak je postupak donošenja odluke o financiranju i sklapanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture.


Reci što misliš!