Događaji

Europski dan sprječavanja trgovanja ljudima

Policijski službenici PU zadarske educirali srednjoškolce u Zadru i Biogradu o problematici trgovanja ljudima

Policijski službenici PU zadarske educirali srednjoškolce u Zadru i Biogradu o problematici trgovanja ljudima
PU zadarska

Policijski službenici PU zadarske održali su više edukativnih predavanja učenicima završnih razreda Gimnazije Vladimira Nazora Zadar, Privatnoj gimnaziji NOVA Zadar i Srednjoj školi Biograd na Moru.

Policijski službenici za prevenciju Ureda načelnika i policijski službenici Odjela organiziranog kriminaliteta Službe kriminalističke policije Policijske uprave zadarske u suradnji sa stručnim suradnicima Odjela za podršku žrtvama i svjedocima Županijskog suda u Zadru, povodom obilježavanja Europskog dana sprječavanja trgovanja ljudima“, koji se svake godine obilježava 18. listopada, tijekom proteklog tjedna održali su više edukativnih predavanja učenicima završnih razreda Gimnazije Vladimira Nazora Zadar, Privatnoj gimnaziji NOVA Zadar i Srednjoj školi Biograd na Moru.

Učenike su educirali o obilježjima kaznenog djela trgovanja ljudima upoznavajući ih da je trgovanje ljudima jedan proces koji obuhvaća više faza od vrbovanja preko transporta do eksploatacije osobe koja se tada pretvara u robu te se sa njom postupa po principu ponude i potražnje.

Učenicima i njihovim razrednicima je skrenuta pozornost i na činjenicu da manjak životnog iskustva te nedostatak informacija čini mlade ljude najranjivijom i najrizičnijom grupom žrtava trgovanja ljudima. Upoznati su sa rizicima kojima su mladi izloženi, posebno prilikom privlačnih ponuda o zaposlenju ili kada  iz nekih romantičnih razloga odlučile putovati u druge zemlje.

Istaknuta je važnost prevencije odnosno važnost samozaštitnog ponašanja svakog pojedinca, kao i važnosti dojave policiji svakog sumnjivog ponašanja koje se može dovesti u vezu s ovim kaznenim djelom.

Tijekom predavanja koristili su se sadržaji iz kampanje „Dvije djevojčice“ i akcije „Zajedno“ u kojima aktivno sudjeluju djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova, a učenici su slušali i o slučajevima vezanim uz ovu problematiku.

Stručna suradnica iz Odjela za pomoć žrtvama i svjedocima Županijskog suda u Zadru prisutne je upoznala što znači biti žrtva kaznenog djela i koja su prava žrtve, a posebno u slučaju maloljetnika te kako i kome to prijaviti. Također je objasnila i kako izgleda svjedočenje na sudu.    

U suvremenim uvjetima sve veću opasnost predstavlja pronalazak žrtve preko društvenih mreža preko kojih mladi ljudi sve više komuniciraju čemu je posvećena posebna pozornost, a obilježavanje Europskog dana sprječavanja trgovanja ljudima“ prilika je da svim građanima skrenemo pozornost na ovaj oblik organiziranog kriminaliteta koji ima za posljedicu iskorištavanje ranjivih skupina ljudi.


Reci što misliš!