Događaji

od 21. do 23. listopada

Sajam “Dani sunca” udruge “Eko – Zadar” na Narodnom trgu

Sajam “Dani sunca” udruge “Eko – Zadar” na Narodnom trgu

Idućeg tjedna, od ponedjeljka 21. listopada do srijede 23. listopada u organizaciji udruge „Eko – Zadar“ na Narodnom trgu održat će već tradicionalni sajam zdrave hrane, tradicijskih proizvoda i rukotvorina „Dani sunca“.

Svoje će proizvode – raznovrsnu ponudu prehrambenih proizvoda poput brojnih sireva, meda, pekmeza, pršuta, mariniranih morskih plodova, domaćih likera, čajeva i drugih pa preko prirodne kozmetike, eteričnih ulja i krema do nakita i suvenira ponuditi 11 izlagača. Devet već poznatih posjetiteljima prošlih sajmova te dvoje novih: Namorane Arta i Ane Padovan.

Namorana Art se predstavlja sa suvenirima i nakitom s motivima paške čipke, šarenim
i veselim artiklima koji se nadovezuju, prije svega, na čuvenu pašku čipku i nošnju, kao
okosnicu kolekcije koja će biti izložena u Zadru po prvi puta. U ponudi je preko 100
artikala napravljenih u kućnoj radinosti.

Prvi puta na sajmu izlaže i Ana Padovan, koja se desetak godina bavi ručnim radom s
tim da se zadnjih pet godina specijalizirala za izradu nakita jednom od najstarijih tehnika
– makrime. Padovan koristi posebnu vrstu konca – linhasit konac čija je specifičnost
jačina/kvaliteta i koji kombinira s desetak vrsta kristala. Sav nakit je unikatan a na
Narodnom trgu će biti najnovija kolekcija: jesen/zima 2024./ 2025.

Nakit, naušnice prije svega, u ponudi su i AGart obrta, kolekcija od srebra i bakra s
poludragim kamenjem, kombiniranim s predmetima iz prirode kao što su babuške,
školjke i naplavine, koji se ručno, na tradicijski način izrade, bez umjetnih ljepila i boja
sjedinjuju.

Eterična ulja, hidrolati, macerati, sapuni... sve s ekološkim predznakom, asortiman je
OPG-a Dalnatura iz Briševa - proizvodi rađeni od sirovina koje sami uzgajaju na svojim
poljima. Dalnatura ima i vlastitu destileriju te su zbog svoje kvalitete prepoznati kod
brojnih kupaca, a ovogodišnji asortiman uključuje i macerat od smilja u lješnjakovom
ulju, jedan od traženijih artikala.

U Zadar iz Like na sajam dolaze i proizvodi OPG-a ZORA: med, pčelinji proizvodi,
pekmezi i sirupi čija je specifičnost upotreba sirovina iz spomenutog kraja, što im jamči
visoku kvalitetu.

Najpoznatiji i najtraženiji proizvod im je Medun – vrsta meda koji
odlikuje visoka nutritivna vrijednost, a njihovi kupci dosta uzimaju i pekmez kao i sirup
od bazginih boba te đem od šipka koji svojom izuzetnom kvalitetom nema gotovo
nikakve veze s industrijskom inačicom, punom umjetnih dodataka.

Šipak je baza i poznatog likera od šipka „Mirino“, OPG-a Marević, još jednog izlagača
na sajmu kojeg odlikuje vlastita proizvodnja sirovina koje koriste u izradi svojih vina,
likera, rakije i proizvoda od smokava. Spomenuto obiteljsko poljoprivredno
gospodarstvo pokriva tri hektara zemljišta na kojem uzgajaju gotovo sve ono što im je
potrebno za izradu domaćih proizvoda koji će se moći kupiti i za par dana na „Danima
sunca“.

Tradicionalni biljni proizvodi za njegu lica i tijela te eterična ulja asortiman su Aurelie
Nature, tvrtke iza koje stoji Mila Grivičić, magistra farmacije s tridesetgodišnjim
iskustvom, kao jamcem kvalitete. Grivičić u izradi svojih proizvoda koristi prirodna biljna

ulja poput maslinovog, bademovog, ulja nevena, avokada, ulja gospine trave...izrađujući
kreme, meleme, masti, gelove čiji je zajednički predznak - priroda. Aurelia Natura
posluje devet godina, a među brojnim proizvodima posebno se ističe jako tražena
krema od smilja i fluid za podočnjake.

Iz Slavonije u Zadar stiže i nekoliko vrsta meda OPG-a Zoran Ganjaga. Specifičnost
ovog meda je lokacija pčelinjaka koji se nalazi u šumi, daleko od polja i bilo kakvog
zagađenja. Ganjaga se proizvodnjom meda bavi preko 20 godina i svojim kupcima nudi
cvijetni i med od bagrema, ovisno o godišnjem dobu i biljkama koje su tada aktualne.

Marinirani i usoljeni morski plodovi u ponudi su Riba Dražina, proizvođača koji ima
zaštićen, patentirani proizvod – papriku punjenu inćunima. Ponuda broji, između
ostalog, i traženi temeljac za Anin crni rižot, a kupci rado uzimaju i salatu od hobotnice.

Pršutana Žigo nudi suhomesnate proizvode, asortiman s juga Hrvatske koji odlikuje
visoka kvaliteta koju itekako znaju prepoznati kupci koji se ne zadovoljavaju
industrijskom obradom mesa.

T. O. Sirko već 30 godina proizvodi razne vrste sireva, a najtraženiji im je proizvod sir
od tri vrste mlijeka: ovčjeg, kozjeg i kravljeg. Danas tu kombinaciju mlijeka u izradi sira
rijetko tko radi pa sir Sirko od tri vrste mlijeka brzo nalazi svoj put do kupaca.

Tijekom sajma građanima će se besplatno dijeliti priručnik „Urbana poljoprivreda za
početnike“, tiskan u sklopu projekta Poljoprivreda u centru kojeg financira Zadarska
županija. Priručnik pruža praktične savjete o uzgoju bilja i povrća na balkonima i
okućnicama, potičući građane na održivu proizvodnju hrane i racionalno korištenje
prostora u urbanim sredinama.

Radno vrijeme štandova je od 8 do 20 sati, a organizaciju sajma omogućili su: Zadarska
županija, Grad Zadar, Tržnica Zadar i Narodni muzej.


Reci što misliš!