od 21. do 23. listopada
Sajam “Dani sunca” udruge “Eko – Zadar” na Narodnom trgu
Idućeg tjedna, od ponedjeljka 21. listopada do srijede 23. listopada u organizaciji udruge „Eko – Zadar“ na Narodnom trgu održat će već tradicionalni sajam zdrave hrane, tradicijskih proizvoda i rukotvorina „Dani sunca“.
Svoje će proizvode – raznovrsnu ponudu prehrambenih proizvoda poput brojnih sireva, meda, pekmeza, pršuta, mariniranih morskih plodova, domaćih likera, čajeva i drugih pa preko prirodne kozmetike, eteričnih ulja i krema do nakita i suvenira ponuditi 11 izlagača. Devet već poznatih posjetiteljima prošlih sajmova te dvoje novih: Namorane Arta i Ane Padovan.
Namorana Art se predstavlja sa suvenirima i nakitom s motivima
paške čipke, šarenim
i veselim artiklima koji se nadovezuju, prije svega, na čuvenu
pašku čipku i nošnju, kao
okosnicu kolekcije koja će biti izložena u Zadru po prvi puta. U
ponudi je preko 100
artikala napravljenih u kućnoj radinosti.
Prvi puta na sajmu izlaže i Ana Padovan, koja se desetak godina
bavi ručnim radom s
tim da se zadnjih pet godina specijalizirala za izradu nakita
jednom od najstarijih tehnika
– makrime. Padovan koristi posebnu vrstu konca – linhasit konac
čija je specifičnost
jačina/kvaliteta i koji kombinira s desetak vrsta kristala. Sav
nakit je unikatan a na
Narodnom trgu će biti najnovija kolekcija: jesen/zima 2024./
2025.
Nakit, naušnice prije svega, u ponudi su i AGart obrta, kolekcija
od srebra i bakra s
poludragim kamenjem, kombiniranim s predmetima iz prirode kao što
su babuške,
školjke i naplavine, koji se ručno, na tradicijski način izrade,
bez umjetnih ljepila i boja
sjedinjuju.
Eterična ulja, hidrolati, macerati, sapuni... sve s ekološkim
predznakom, asortiman je
OPG-a Dalnatura iz Briševa - proizvodi rađeni od sirovina koje
sami uzgajaju na svojim
poljima. Dalnatura ima i vlastitu destileriju te su zbog svoje
kvalitete prepoznati kod
brojnih kupaca, a ovogodišnji asortiman uključuje i macerat od
smilja u lješnjakovom
ulju, jedan od traženijih artikala.
U Zadar iz Like na sajam dolaze i proizvodi OPG-a ZORA: med,
pčelinji proizvodi,
pekmezi i sirupi čija je specifičnost upotreba sirovina iz
spomenutog kraja, što im jamči
visoku kvalitetu.
Najpoznatiji i najtraženiji proizvod im je Medun – vrsta meda
koji
odlikuje visoka nutritivna vrijednost, a njihovi kupci dosta
uzimaju i pekmez kao i sirup
od bazginih boba te đem od šipka koji svojom izuzetnom kvalitetom
nema gotovo
nikakve veze s industrijskom inačicom, punom umjetnih dodataka.
Šipak je baza i poznatog likera od šipka „Mirino“, OPG-a Marević,
još jednog izlagača
na sajmu kojeg odlikuje vlastita proizvodnja sirovina koje
koriste u izradi svojih vina,
likera, rakije i proizvoda od smokava. Spomenuto obiteljsko
poljoprivredno
gospodarstvo pokriva tri hektara zemljišta na kojem uzgajaju
gotovo sve ono što im je
potrebno za izradu domaćih proizvoda koji će se moći kupiti i za
par dana na „Danima
sunca“.
Tradicionalni biljni proizvodi za njegu lica i tijela te eterična
ulja asortiman su Aurelie
Nature, tvrtke iza koje stoji Mila Grivičić, magistra farmacije s
tridesetgodišnjim
iskustvom, kao jamcem kvalitete. Grivičić u izradi svojih
proizvoda koristi prirodna biljna
ulja poput maslinovog, bademovog, ulja nevena, avokada, ulja
gospine trave...izrađujući
kreme, meleme, masti, gelove čiji je zajednički predznak -
priroda. Aurelia Natura
posluje devet godina, a među brojnim proizvodima posebno se
ističe jako tražena
krema od smilja i fluid za podočnjake.
Iz Slavonije u Zadar stiže i nekoliko vrsta meda OPG-a Zoran
Ganjaga. Specifičnost
ovog meda je lokacija pčelinjaka koji se nalazi u šumi, daleko od
polja i bilo kakvog
zagađenja. Ganjaga se proizvodnjom meda bavi preko 20 godina i
svojim kupcima nudi
cvijetni i med od bagrema, ovisno o godišnjem dobu i biljkama
koje su tada aktualne.
Marinirani i usoljeni morski plodovi u ponudi su Riba Dražina,
proizvođača koji ima
zaštićen, patentirani proizvod – papriku punjenu inćunima. Ponuda
broji, između
ostalog, i traženi temeljac za Anin crni rižot, a kupci rado
uzimaju i salatu od hobotnice.
Pršutana Žigo nudi suhomesnate proizvode, asortiman s juga
Hrvatske koji odlikuje
visoka kvaliteta koju itekako znaju prepoznati kupci koji se ne
zadovoljavaju
industrijskom obradom mesa.
T. O. Sirko već 30 godina proizvodi razne vrste sireva, a
najtraženiji im je proizvod sir
od tri vrste mlijeka: ovčjeg, kozjeg i kravljeg. Danas tu
kombinaciju mlijeka u izradi sira
rijetko tko radi pa sir Sirko od tri vrste mlijeka brzo nalazi
svoj put do kupaca.
Tijekom sajma građanima će se besplatno dijeliti priručnik
„Urbana poljoprivreda za
početnike“, tiskan u sklopu projekta Poljoprivreda u centru kojeg
financira Zadarska
županija. Priručnik pruža praktične savjete o uzgoju bilja i
povrća na balkonima i
okućnicama, potičući građane na održivu proizvodnju hrane i
racionalno korištenje
prostora u urbanim sredinama.
Radno vrijeme štandova je od 8 do 20 sati, a organizaciju sajma
omogućili su: Zadarska
županija, Grad Zadar, Tržnica Zadar i Narodni muzej.
Izdvojeno
-
Krajnji rok za polaganje prisege novog starog predsjednika Republike Zorana Milanovića, koji je s gotovo 75 posto glasova uvjerljivo pobijedio na predsjedničkim izborima, jest 18. veljače, no zasad još nije poznat točan datum i mjesto gdje će se svečanost inauguracije održati.
-
Novi alat umjetne inteligencije u Ujedinjenom Kraljevstvu pronalazi bolest srca ljudi prije nego što uopće imaju simptome, piše u subotu njemačka agencija dpa.
-
Dvorana HNK Zadar je čak dva puta bila rasprodana s predstavom koja je poučna za sve, posebno za mlade.
-
Studio Smijeha ponovo se vraća u svoj trenutni "dom" u Zadru, kultni Klub GUMA 12. veljače i to sa novim forama.
Reci što misliš!