Događaji

#rat

Mnogi spominju treći svjetski rat. Je li on zaista počeo? “I ako jest, što sad?”

Mnogi spominju treći svjetski rat. Je li on zaista počeo? “I ako jest, što sad?”
RTL Direkt

Je li treći svjetski rat počeo, traje li odavno ili odnedavno ili svijet i dalje pleše na njegovom rubu? Pitanja su to koja mnogi u strahu svakodnevno postavljaju prateći vijesti iz Ukrajine i s Bliskog istoka.

I u Hrvatskoj ga neki spominju, uglavnom kao upozorenje. Primjerice, u siječnju je na Hrvatskom radiju diplomat i bivši veleposlanik u Ukrajini Đuro Vidmarović rekao: “Mi smo na pragu trećeg svjetskog rata i hvala Bogu što postoji atomsko oružje goleme razorne snage, koje drži svijet na okupu jer i Putin je svjestan da bi odmah nakon što bi njegove krstareće rakete krenule – druga strana reagirala.”

No, ta je tvrdnja bila izrečena hipotetski – da smo na pragu svjetskog rata koji će biti prijeđen pod određenim uvjetima. U utorak je, pak, u Hrvatskom saboru nezavisni zastupnik Josip Jurčević kategorički, ne hipotetski, ustvrdio da je treći svjetski rat započeo.

“Razmjeri sadašnjih sukoba nisu svjetski rat”

Na sjednici Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, dok  se raspravljalo o potrebi poziva predsjedniku Zoranu Milanoviću i premijeru Andreju Plenkoviću da zajednički sazovu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, Jurčević je izjavio: “Treći svjetski rat je započeo – ne znam pratite li vi to – i nacionalna sigurnost je iznad svega, a mi imamo dva tijela koja ne komuniciraju.”

Naravno da je Jurčevićeva izjava zazvučala bombastično i medijima privlačno. No, ne barata li se olako pojmom svjetskog rata? I može li se definirati i vremenski locirati eventualni treći svjetski rat kao što su u udžbenicima povijesti precizno locirani počeci Prvog i Drugog svjetskog rata?

Stručnjak za vanjsku politiku Denis Avdagić kaže je vremensko lociranje početka (trećeg) svjetskog rata moguće definirati tek naknadno, post festum.

“Možemo govoriti o drugom Hladnom ratu ili tako nešto, ali razmjeri sukoba koji se trenutačno odvijaju i uključenih strana jednostavno ne pokazuju da se događa svjetski rat”, smatra.

Postoji li strana koja objavljuje svjetski rat?

Avdagić kaže da su trenutni sukobi proxy ratovi, oni koji se vode preko posrednika.

“Pogledate li politološki bilo koji rat, uključujući i Domovinski rat, vidjet ćete da ga dodatno definiraju kao proxy rat u koji je bila uključena i neka dodatana strana. Neki povjesničari i politolozi govore da je ovo sada de facto treći svjetski rat. Ali, ako je de facto, znači da nije de iure”, ističe.

Zasad, tvrdi Avdagić, ni rat u Ukrajini ni sukob na Bliskom istoku nemaju obilježja globalnog sukoba.

“Nema dovoljno direktno uključenih strana da bi mogli govoriti o svjetskom ratu. Zapravo i samo definiranje svjetskog rata nastupa post festum, ne postoji strana koja objavljuje treći svjetski rat. Doduše, čuli smo puno izjava i to s ruske strane da će sukob u Ukrajini postati treći svjetski rat. Mogli bi o tome tako govoriti ako bi se NATO i Rusija izravno sukobili. U tom slučaju bi govorili o sukobu koji se proteže na tri kontinenta, praktično na čitavoj sjevernoj hemisferi”, kazao je.

“Plašiti ljude time ekstremno je bizarno”

Avdagić dodaje da su sve to hipotetske tvrdnje.

“Čini mi se da ulazimo u posve nepotrebne rasprave. Plašiti ljude misijom s nekoliko hrvatskih časnika u Njemačkoj i trećim svjetskim ratom ekstremno je bizarno”, napomenuo je.

Na kraju je tuđim tezama o trećem svjetskom ratu dodao kratko pitanje koje, kaže, sadrži poantu svih tih rasprava.

“Što ako je treći svjetski rat zaista počeo? I traje, recimo, od 2022. godine? Ili od trenutka kada je Ukrajini isporučen prvi F-16? Dakle, počeo je. I? Što sad?”


Reci što misliš!