Benediktinskom samostanu Sv. Margarite u Pagu dodijeljena prestižna oznaka Hrvatski otočni proizvod (HOP)
Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije dodijelilo je prestižnu oznaku Hrvatski otočni proizvod (HOP) Benediktinskom samostanu Sv. Margarite u Pagu, kao priznanje za izuzetne proizvode koji vjerno čuvaju bogatu tradiciju, autentičnost i posebnosti grada Paga.
Ove vrijedne oznake dodijeljene su za niz jedinstvenih proizvoda:
koludrašku štriku, kolacić, paški baškotin i paški rafajol, kao i
za nadaleko poznatu pašku čipku koju s velikom pažnjom i
ljubavlju izrađuju časne sestre benediktinke.
Paški baškotin jedan je od najprepoznatljivijih simbola otočke
slastičarske tradicije. Ovaj hrskavi, zlatno-pečeni biskvit koji
se stoljećima izrađuje prema izvornoj recepturi koludrica,
odlikuje se izrazito specifičnim okusom i dugim rokom trajanja.
Njegov neodoljiv miris i bogatstvo okusa čine ga nezaobilaznim
dijelom svake obiteljske svečanosti, ali i savršenim poklonom za
drage i poštovane osobe. Baškotin, čuvan kao tajna otočka
delicija nije samo kolač već i dio kulturne baštine grada Paga
kojeg generacije otočana obožavaju i izuzetno cijene.
Koludraška štrika, prava poslastica među tradicionalnim otočkim
slasticama, izdvojena je zbog svoje autentične izrade i
neponovljive kvalitete. Ovaj osebujni slatki proizvod, rađen
isključivo ručno, simbol je vještine, ljubavi i strpljenja.
Štrika krasi svako paško vjenčanje i druge svečane prigode, a
njezin poseban okus i nježna tekstura ostavljaju trajan dojam na
svakog tko je kuša.
Paški
rafajoli, još jedan dragulj iz paške kuhinje, tradicionalni su
kolači izrađeni od prhkog tijesta, ispunjenog bogatim nadjevom od
oraha. Ovi trokutasti kolačići odišu jednostavnošću, ali
istovremeno oduševljavaju slojevitošću okusa i nježnošću.
Izrađuju se prema starinskoj recepturi koja se brižno prenosi s
generacije na generaciju, čineći ih autentičnom slatkom delicijom
koja povezuje prošlost i sadašnjost grada Paga.
Kolacić, omiljeni među lokalnim stanovnicima i posjetiteljima
Paga, mekano je pecivo s nježnom aromom anisa, oblikovano u
prepoznatljiv oblik koluta. Ova jednostavna, ali neodoljiva
slastica odiše domaćim mirisima i okusima koji vraćaju uspomene
na stare otočke kuhinje, djetinjstvo i obiteljske trenutke.
Pored izvanrednih prehrambenih proizvoda, Benediktinski samostan Sv. Margarite u Pagu ponosni je čuvar i baštinik paške čipke, koja je također dobila prestižnu oznaku HOP. Paška čipka, izrađena rukama časnih sestara, pravi je umjetnički dragulj, čija složenost i ljepota predstavljaju vrhunac ručne izrade te su prepoznate i cijenjene diljem svijeta. Svaka čipka priča priču o strpljenju, tradiciji i vrhunskom umijeću.
Dodjela
oznake HOP na razdoblje od pet godina ovim izvanrednim
proizvodima još jednom potvrđuje njihovu izvornost, visoku
kvalitetu i neprocjenjivu ulogu u očuvanju tradicionalne,
kulturne i gastronomske baštine grada i otoka Paga. Ova oznaka
predstavlja ne samo priznanje za trud i posvećenost koludrica u
očuvanju tradicije, već i poticaj za daljnje promicanje lokalnih
proizvoda, koji su svojim jedinstvenim karakteristikama postali
prepoznatljivi simbol i na međunarodnoj sceni.
Ova dodjela posebne je važnosti za Samostan sv. Margarite i grad
Pag, njegove stanovnike i posjetitelje jer slavi očuvanje
autentičnih otočkih proizvoda koji ne samo da obogaćuju
gastronomsku ponudu, već i čuvaju vrijednosti koje se prenose
kroz generacije.
Vezane vijesti
-
Srednja škola Bartula Kašića Pag, koja ove godine obilježava 30 godina programa osposobljavanja za zanimanje čipkarica, donijela je odluku o upisu polaznica u program osposobljavanja odraslih za zanimanje čipkarica
-
U sklopu studijskog putovanja po Zadarskoj županiji, grad Pag posjetili su popularni talijanski lifestyle influenceri Salvatore Vita i Rita Capparelli.
-
Posljednji vikend u sklopu manifestacije Misec paške soli, na otoku Pagu održao se pod nazivom SOL i KULTURA, a bio je u znaku dobre pjesme i hrane i čak dva dana u tjednu bila su ispunjena događanjima.
-
Udruga Volim Vlašići organizira predavanje “Vuna - materijal budućnosti” koje će se održati u ponedjeljak, 30. rujna 2024. godine. Ovo stručno predavanje organizira se u sklopu projekta “Vratimo vuni sjaj”, a predavačica će biti Karla Škorjanc, mag. održive poljoprivrede.
Izdvojeno
-
Velika potražnja turista za posljednjim oazama Mediterana, i posljedično rastuća ponuda izleta, paket-aranžmana, gastronomske ponude i sve većeg asortimana suvenira, stvaraju velik pritisak na prirodnu ravnotežu hrvatskih turističkih destinacija.
-
Izložba Jedan svijet, postavljena u prosincu 2022. u Providurovoj palači pod kustoskom koncepcijom Branka Franceschija, ostaje otvorena za posjetitelje još do kraja ovog tjedna.
-
Hrvatska udruga leukemija i limfomi (HULL) podružnica Zadar obilježava deset godina rada uz dvodnevno događanje koje započinje 18. listopada u 20.00 sati u HNK Zadar humanitarnim koncertom Petra Graše pod nazivom "Srce za vodiča"
-
Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije dodijelilo je prestižnu oznaku Hrvatski otočni proizvod (HOP) Benediktinskom samostanu Sv. Margarite u Pagu, kao priznanje za izuzetne proizvode koji vjerno čuvaju bogatu tradiciju, autentičnost i posebnosti grada Paga.
Reci što misliš!