Benediktinskom samostanu Sv. Margarite u Pagu dodijeljena prestižna oznaka Hrvatski otočni proizvod (HOP)
Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije dodijelilo je prestižnu oznaku Hrvatski otočni proizvod (HOP) Benediktinskom samostanu Sv. Margarite u Pagu, kao priznanje za izuzetne proizvode koji vjerno čuvaju bogatu tradiciju, autentičnost i posebnosti grada Paga.
Ove vrijedne oznake dodijeljene su za niz jedinstvenih proizvoda:
koludrašku štriku, kolacić, paški baškotin i paški rafajol, kao i
za nadaleko poznatu pašku čipku koju s velikom pažnjom i
ljubavlju izrađuju časne sestre benediktinke.
Paški baškotin jedan je od najprepoznatljivijih simbola otočke
slastičarske tradicije. Ovaj hrskavi, zlatno-pečeni biskvit koji
se stoljećima izrađuje prema izvornoj recepturi koludrica,
odlikuje se izrazito specifičnim okusom i dugim rokom trajanja.
Njegov neodoljiv miris i bogatstvo okusa čine ga nezaobilaznim
dijelom svake obiteljske svečanosti, ali i savršenim poklonom za
drage i poštovane osobe. Baškotin, čuvan kao tajna otočka
delicija nije samo kolač već i dio kulturne baštine grada Paga
kojeg generacije otočana obožavaju i izuzetno cijene.
Koludraška štrika, prava poslastica među tradicionalnim otočkim
slasticama, izdvojena je zbog svoje autentične izrade i
neponovljive kvalitete. Ovaj osebujni slatki proizvod, rađen
isključivo ručno, simbol je vještine, ljubavi i strpljenja.
Štrika krasi svako paško vjenčanje i druge svečane prigode, a
njezin poseban okus i nježna tekstura ostavljaju trajan dojam na
svakog tko je kuša.
Paški
rafajoli, još jedan dragulj iz paške kuhinje, tradicionalni su
kolači izrađeni od prhkog tijesta, ispunjenog bogatim nadjevom od
oraha. Ovi trokutasti kolačići odišu jednostavnošću, ali
istovremeno oduševljavaju slojevitošću okusa i nježnošću.
Izrađuju se prema starinskoj recepturi koja se brižno prenosi s
generacije na generaciju, čineći ih autentičnom slatkom delicijom
koja povezuje prošlost i sadašnjost grada Paga.
Kolacić, omiljeni među lokalnim stanovnicima i posjetiteljima
Paga, mekano je pecivo s nježnom aromom anisa, oblikovano u
prepoznatljiv oblik koluta. Ova jednostavna, ali neodoljiva
slastica odiše domaćim mirisima i okusima koji vraćaju uspomene
na stare otočke kuhinje, djetinjstvo i obiteljske trenutke.
Pored izvanrednih prehrambenih proizvoda, Benediktinski samostan Sv. Margarite u Pagu ponosni je čuvar i baštinik paške čipke, koja je također dobila prestižnu oznaku HOP. Paška čipka, izrađena rukama časnih sestara, pravi je umjetnički dragulj, čija složenost i ljepota predstavljaju vrhunac ručne izrade te su prepoznate i cijenjene diljem svijeta. Svaka čipka priča priču o strpljenju, tradiciji i vrhunskom umijeću.
Dodjela
oznake HOP na razdoblje od pet godina ovim izvanrednim
proizvodima još jednom potvrđuje njihovu izvornost, visoku
kvalitetu i neprocjenjivu ulogu u očuvanju tradicionalne,
kulturne i gastronomske baštine grada i otoka Paga. Ova oznaka
predstavlja ne samo priznanje za trud i posvećenost koludrica u
očuvanju tradicije, već i poticaj za daljnje promicanje lokalnih
proizvoda, koji su svojim jedinstvenim karakteristikama postali
prepoznatljivi simbol i na međunarodnoj sceni.
Ova dodjela posebne je važnosti za Samostan sv. Margarite i grad
Pag, njegove stanovnike i posjetitelje jer slavi očuvanje
autentičnih otočkih proizvoda koji ne samo da obogaćuju
gastronomsku ponudu, već i čuvaju vrijednosti koje se prenose
kroz generacije.
Vezane vijesti
-
U ponedjeljak, 25. studenog u 11:30 sati Narodni muzej Zadar poziva sve na besplatno stručno vodstvo „U potrazi za sv. Krševanom“, organizirano za građanstvo povodom obilježavanja Dana Grada Zadra.
-
Nakon pauze, književni programi vraćaju se u najtopliji zadarski književni klub „Knjigozemska“ te najavljuju bogatu i aktivnu kulturnu sezonu 2025.
-
Na koncertu Doris Dragović na Višnjiku sinoć je nastupio i zbor polaznika Glumačkog studija HNK Zadar uz mentoricu Iva Mustać Klarić
-
Povijesno nije moguće utvrditi koje je godine tijelo sv. Krševana iz Grada, pokraj Akvileje, preneseno u Zadar. Po predaji to se dogodilo 649. godine.
Izdvojeno
-
Istezanje svako jutro može poboljšati fleksibilnost i opskrbiti vas energijom za dan koji je pred vama. Većina ljudi ima potrebu protegnuti se nakon buđenja kako bi ublažili ukočenost zglobova i poboljšali cirkulaciju.
-
Gostujući kod Mile Moralić u Točki na tjedan, predsjednička kandidatkinja Ivana Kekin otkrila je što najviše zamjera aktualnom predsjedniku Zoranu Milanoviću
-
Širom Izraela u nedjelju su se oglasile sirene nakon čega je uslijedilo više raketnih napada iz smjera Libanona u kojima je ranjeno više ljudi, objavila je izraelska vojska.
-
Hrvatska još uvijek previše energenata uvozi te i dalje prevladavaju fosilni izvori, no ima sve uvjete za dobru zelenu tranziciju u kojoj će prevladavati energija iz obnovljivih izvora, naglasci su s konferencije Energetski sektor - prilike i izazovi.
Reci što misliš!