Događaji

22. listopada

Znanstveni skup u čast Vjeranu Katunariću na Odjelu za sociologiju

Znanstveni skup u čast Vjeranu Katunariću na Odjelu za sociologiju

Skup se održava povodom godišnjice smrti u počast uglednom profesoru sociologije Vjeranu Katunariću.

Odjel za sociologiju Sveučilišta u Zadru organizira znanstveni skup pod nazivom „Nasljeđe odgovorne sociologije – In memoriam Vjeran Katunarić“. Skup će se održati u utorak, 22. listopada 2024., od 12:00 do 16:00 sati u Svečanoj dvorani zgrade na rivi u Zadru, a organiziran je u suradnji s Odsjekom za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Hrvatskim sociološkim društvom.

Skup se održava povodom godišnjice smrti u počast uglednom profesoru sociologije Vjeranu Katunariću. 

Profesor Katunarić ostavio je dubok trag u akademskoj zajednici kroz svoj rad, predanost i kritičko promišljanje raznih društvenih pitanja. Tijekom svoje bogate karijere, istraživao je etničke odnose, kulturnu politiku, teoriju društva i estetsku sociologiju. 

Za svoj izniman rad dobio je mnoga priznanja, uključujući Orden Danice s likom Marka Marulića (1999) za zasluge u istraživanju kulturne politike, godišnju nagradu za znanost Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa (2003), Državnu nagradu za životno djelo u području društvenih znanosti (2018) i priznanje „Rudi Supek“ (2009) Hrvatskog sociološkog društva.

Njegovo znanstveno nasljeđe, usmjereno na odgovornost u sociologiji i društveno djelovanje, bit će središnja tema ovog okupljanja.
Nakon pozdravnih govora, skup će otvoriti prof. dr. sc. Inga Tomić-Koludrović izlaganjem o iznimnim teorijskim doprinosima Vjerana Katunarića hrvatskoj sociologiji.

Dr. sc. Nikola Petrović predstavit će njegov rad u kontekstu historijske sociologije, dok će izv. prof. dr. sc. Krešimir Žažar problematizirati upotrebu binarnih opozicija u društvenoj teoriji. Dr. sc. Jaka Primorac analizirat će Katunarićev doprinos sociologiji kulture kroz njegovo utjecajno djelo Lica kulture, a skup će zaključiti izv. prof. dr. sc. Kruno Kardov izlaganjem o novoj javnoj kulturi i izazovima koje ona postavlja suvremenom društvu.


Reci što misliš!